Tivat: Brod i posada na bezbjednom nakon akcije spašavanja

U 21.15 sati Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore primio poziv za pomoć od jedrilice ''Sea Angel'' sa dva člana posade - ruska državljanina

15974 pregleda 22 reakcija 8 komentar(a)
Brod "Sea Angel", Foto: Siniša Luković
Brod "Sea Angel", Foto: Siniša Luković

Večerašnje nevrijeme sa jakom kišom i snažnim udarima južnog vjetra u Boki kotorskoj dovelo je i do akcije spašavanja na moru u Kumborskom tjesnacu.

Naime, u 21.15 sati Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore primio je MAY DAY poziv za pomoć od jedrilice ''Sea Angel'' sa dva člana posade - ruska državljanina. Jedrilica se u tom momentu nalazila u Kumborskom tjesnacu i zatražila je asistenciju usljed jakog nevremena. Udari vjetra su bili brzine preko 40 čvorova, pri jakoj kiši.

Jedrilica je plovila prema marini Porto Montenegro u Tivtu, a njena neiskusna i nedovoljno obučena posada se uspaničila jer se nije znala izboriti sa nevremenom, iako se njihov brod nalazio u sred zaliva Boke.

foto: UPS CG

Na njihov poziv u pomoć Pomorski operativni centar je angažovao pilotsku službu kompanije Boka Pilot iz Bijele, koja se sa kapetanom Željkom Malovićem isplovila i asistirala uspaničenoj posadi jedrilice. Istovremeno je koordiniran i Porto Montenegro radi prihvata jedrilice u toj marini, a obaviještena je i Lučka kapetanija Kotor.

foto: Siniša Luković

Akcija spašavanja završena je u 22.45 časova kada je "Sea Angel" uplovio u Porto Montenegro i vezao se uz carinski gat na mulu V te marine, te su brod i njegova posada bezbjedni.

Bonus video: