Dijabetičari se žale na nestašicu aparata

Iz Montefarma poručuju da će u narednom periodu isporučivati manje količine koje će racionalno rasporediti po opštinama i većim apotekama, dok ne stigne isporuka većeg broja aparata

12378 pregleda 1 komentar(a)
Građani podižu aparate uz ljekarski recept (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Građani podižu aparate uz ljekarski recept (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Pacijenti oboljeli od dijabetesa tvrde da u posljednjih desetak dana u apotekama nema aparata za mjerenje šećera u krvi, koje zajedno sa trakicama kupuju uz recept izabranog doktora.

Više njih potvrdilo je da su aparati promijenjeni, da o tome navodno nijesu obaviješteni, ali i da ih nisu mogli dobiti tokom prošle, ali ni početkom ove sedmice u državnim, inače dobro snabdjevenim apotekama.

Iz apotekarske ustanove “Montefarm” odgovorili su “Vijestima” da je dopuna zaliha u toku i da nastoje da što prije isporuče aparate svojim apotekama.

Kazali su da je od početka avgusta do juče iz skladišta “Montefarma” apotekama u svim opštinama u Crnoj Gori isporučeno 2. 600 On-Call-Plus aparata.

“Montefarm vrši nabavku i distribuciju On-Call-Plus aparata i trakica za mjerenje nivoa glukoze u krvi. Izdaju se na teret Fonda zdravstva Crne Gore, to jest pacijenti kojima je neophodan podižu u našim apotekama navedene aparate i trakice na recept propisan od strane izabranog ljekara”, pojasnili su iz te ustanove.

Iz “Montefarma” u istakli da je dopuna zaliha apotekama koje su pacijentima izdale na recept aparate u toku, s tim što će u narednom periodu biti isporučivane manje količine koje će se racionalno rasporediti po opštinama i većim apotekama.

“Takav trend isporuke zadržaće se sve dok našoj veledrogeriji ne stigne veća količina. Montefarm nastoji da što prije isporuči neophodne aparate kako bi svaki pacijent ostvario svoje pravo na besplatan mjerač i trakice”, piše u odgovoru.

Crna Gora je u samom evropskom vrhu po broju oboljelih od dijabetesa, odmah iza Turske, a šećerna bolest godišnje se otkrije kod 3.000 pacijenata. Od dijabetesa se u Crnoj Gori liječi oko 200 djece.

Bonus video: