Veliko nevrijeme prouzrokovalo dosta problema u Tivtu: Vatrogasci i gradske službe imali napornu noć

"Osnovni uzrok za ovakve nezapamćene poplave po meni, je nepoštovanje građevinskih pravila, pretjerana gradnja i devastacija postojeće infrastrukture atmosferske kanalizacije", kazao je Barbić

18315 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Foto: SZS Tivat
Foto: SZS Tivat

Sinoćnje veliko nevrijeme koje je zahvatilo Boku Kotorsku izazvalo je dosta problema na području Opštine Tivat pa su vatrogasci i gradske službe imale besanu i veoma napornu noć.

„Oluja koakva se ne pamti, sa jakim vjetrom i ogromnom količinom kiše koja je u nekoliko talasa zahvatala naš grad, dovela je do toga da za relativno kratko vrijeme, dobijemo čak oko 200 poziva u pomoć. Grad je bio poplavljen, a posebno kritično bilo je u Kalimanju. Voda je prodrla ili prijetila da uđe u mnoge privatne, ali i javne objekte poput Doma zdravlja, hotela „Magnolija“ i „Franca“, a na putevima su se na uobičajenim kritičnim mjestima poput onog u Vrijesu kod benzinske pumpe „Ina“, stvorile bujice koje su preplavile cestu. Poplavljena je rano jutros bila i magistrala u blizini aerodroma Tivat, ali se voda u međuvremenu odatle povukla", kazao je jutros „Vijestima“ komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat, Zoran Barbić.

foto: SZS Tivat

On je istakao da je stanje sinoć bilo toliko teško, a poziva u pomoć toliko puno da je nešto prije dva sata ujutro, sirenom sa vatrogasne stanice na Seljanovu, oglašena opšta opasnost i generalna uzbuna za cijelu jedinicu SZS. Tako je svih 25 pripadnika SZS sa kompletnom raspooloživom opremom i vozilima, te pet prenosnih pumpi za crpljenje vode, cijelu noć bilo na terenu, intervenisalo, punilo i razvozilo na najugroženija mjesta vreće sa pijeskom i spašavalo imovinu građana i privrede gdje god se to moglo učiniti. Sa njima su cijelu noć na terenu bile i ekipe i meghanizacija opštinskih preduzeća Komunalno , odnosno „Vodvod i kanalizacija“ i privatne građevinske firme „Samcommerc“.

foto: SZS Tivat

„Uprkos svim naporima, prouzrokovane je određena materijalna šteta jer je voda prodrla u više objekata. Osnovni uzrok za ovakve nezapamćene poplave po meni, je nepoštovanje građevinskih pravila, pretjerana gradnja i devastacija postojeće infrastrukture atmosferske kanalizacije", kazao je Barbić dodajući da se to posebno vidjelo u djelovima Gornjeg Kalimanja gdje je bujica sa nekoliko ovdašnjih gradilišta nanijela ogromne količine zemlje i blata na ulice i u kanale i začepila ih.

„Za nama je zaista apokaliptična noć, ali sam ipak zadiovoljan jer u cijelom tom haosu i zaista velikim naporima koje smo uložili sa svim ostalim učesnicima koji su nam pomagali prilikom intervencja, niko nije povrijeđen", rezimirao je Barbić koji se tek jutros oko sedam sati vratio sa terena.

Bonus video: