Zabranili postavljanje bine dan nakon "Patriotskog skupa"

Prema dokumentaciji, Glavni grad je dan nakon skupa odbio zahtjev NVO “Crnogorska politička misao” za zauzimanje javne površine

66010 pregleda 1188 reakcija 68 komentar(a)
Sa skupa na Trgu Republike, Foto: Savo Prelević
Sa skupa na Trgu Republike, Foto: Savo Prelević

Zahtjev za postavljanje bine za "Patriotski skup" koji je održan 6. septembra u Podgorici, podnijet je tri dana prije događaja, a rješenje kojim se taj zahtjev odbija, donijeto dan pošto je skup završen.

Zahtjev je podnijela Nevladina organizacija "Crnogorska politička misao", osnovana u martu 2020.

Na to ukazuje dokumentacija koju su "Vijestima" uputili iz Glavnog grada na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI).

U Podgorici je 6. septembra organizovan “Patriotski skup”, na kojem je, kako su istog dana kazali iz Uprave policije, prisustvovalo 50.000 posjetilaca.

Iz policije do danas nisu odgovorili ko je, kako zakon nalaže, prijavio skup.

Iz Glavnog grada, odgovarajući na upit “Vijesti” za SPI, dostavili su za redakciju kopiju zahtjeva za postavljanje bine i rješenje kojim se taj zahtjev odbija.

Prema tim dokumentima, Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, koji je nadležan za postavljanje privremenih objekata, 3. septembra obratio se Andrija Ćetković iz NVO “Crnogorska politička misao”.

U zahtjevu za binu, navode da “Crnogorska politička misao” planira da 6. septembra na Trgu nezavisnosti u Podgorici organizuje “Patriotski skup”, koji za cilj ima “očuvanje građanskog koncepta Crne Gore”.

“Obraćamo vam se za zahtjevom da nam na pomenutoj lokaciji besplatno izdate saglasnost za zauzimanje javne površine u dijelu Trga ispred spomenika. Na pomenutoj lokaciji je planirano postavljanje tehničke produkcije, bine površine 10x8, u periodu od 5. septembra od 8.00 časova do 6. septembra do 23.00 časa”, piše u zahtjevu koji potpisuje Ćetković.

Iz Sekretarijata koji vodi Marko Rakočević odbili su taj zahtjev, ali tek sjutradan pošto je skup održan.

“Vijesti” mjesecima ne mogu od Glavnog grada da dobiju odgovore na novinarska pitanja, bez obzira na to o čemu pitamo gradsku administraciju

Rakočević je, kako su “Vijesti” ranije objavile, i sam prisustvovao skupu.

U obrazloženju rješenja kojim odbija zahtjev NVO “Crnogorska politička misao”, piše da se “ne može udovoljiti zahtjevu Andrije Ćetkovića”.

Pozivajući se na Zakon o upravnom postupku, u odbijenici se navodi da podnosilac zahtjeva nije dokazao da može biti stranka u postupku.

“Ovom organu se podneskom obratilo fizičko lice - Andrija Ćetković, da se za potrebe NVO ‘Crnogorska politička misao’ odobri postavljanje bine na Trgu nezavisnosti, uz koji nije dostavljen dokaz ili akt da navedeni podnosilac zahtjeva ima stranačku sposobnost da učestvuje u postupku, ni kao fizičko, ni kao pravno lice. Naime, nije dostavljen akt ili dokaz da je NVO ‘Crnogorska politička misao’ nevladina organizacija, formirana u skladu o Zakonu o NVO...”, piše, pored ostalog, u rješenju kojim se odbija zahtjev Ćetkovića.

500 do 5.000 eura je zakonska sankcija za pravno lice koje organizuje javno okupljanje, a ne podnese pisanu prijavu za događaj. Za prekršaj po istom osnovu, predviđena je kazna od 250 do 1.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, kao i kazna od 100 do 500 eura, za fizičko lice, koje je organizator javnog okupljanja

NVO “Crnogorska politička misao”, prema podacima iz registra koji je javno dostupan i koji objavljuje Ministarstvo javne uprave (MJU), registrovana je u martu 2020. godine.

U rješenju, koje potpisuje Rakočević, piše i da podnosilac zahtjeva traži postavljanje bine, ali da, kako to nalažu propisi o postavljanju privremenih objekata, nije dostavio i izgled sa dimenzijama objekata za koje je traženo odobrenje.

Dodatno, piše u rješenju, Ćetković nije dostavio i dokaz da je skup prijavio Upravi policije, kako to predviđa Zakon o javnim okupljanjima.

“...ovaj organ je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi da se zahtjevu udovolji, odnosno da se odobri postavljanje privremenih objekata - bine i ostalih sadržaja potrebnih radi organizovanja događaja na Trgu nezavisnosti u Podgorici”, piše u rješenju Marka Rakočevića.

Zahtjev je, kako se navodi, obradila Marija Pavićević.

O “Patriotskom skupu” redakcija je zahtjev za SPI uputila i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i UP. Iz MUP-a su odgovorili da nisu nadležni i da su zahtjev proslijedili kolegama iz UP. IZ Uprave policije, međutim, nisu odgovorili na zahtjev.

Prema Zakonu o javnim okupljanjima i pripredbama, javni događaji i priredbe prijavljuju se najmanje pet dana prije dana održavanja.

Za pravno lice koje organizuje javno okupljanje, a ne podnese pisanu prijavu za događaj, zakon predviđa novčanu kaznu od 500 eura do 5.000 eura. Za prekršaj po istom osnovu, predviđena je kazna od 250 do 1.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, kao i kazna od 100 do 500 eura, za fizičko lice, koje je organizator javnog okupljanja.

Za organizaciju javne priredbe koja nije prijavljena, za pravna lica predviđena je kazna i do 10.000 eura, odgovorno lice u pravnom licu podliježe prekršjnoj kazni od 500 do 1.000 eura, a fizičko lice može da bude kažnjeno od 700 do 5.000 eura.

U Zakonu piše i da su policijski službenici ovlašteni da javno okupljanje prekinu prije, ali i u toku okupljanja, odnosno priredbe, ako održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno, te ako nastupi opasnost po život i zdravlje učesnika javnog okupljanja/priredbe ili drugih lica.

U vrijeme održavanja “Patriotskog skupa” na snazi je bila mjera Nacionalnog koordinacionog tijela protiv zaraznih bolesti (NKT) prema kojoj se “okupljanje građana radi održavanja javnih priredbi i drugih kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala” ograničava na najviše 100 osoba.

Bonus video: