NVO Green home otvorila 16 kilometara dugu biciklističku stazu

Kako su saopštili, izradom pomenutih staza i uvezivanjem katuna željeli su da doprinesu proširenju ponude, promociji i valorizaciji turističkih potencijala i prirodnih bogatstava Crkvičkog Polja a time i Parka Prirode Piva, ali i da kako kažu, privuku posjetioce koji obično posjećuju Plužine i rijeku Taru tokom jednodnevnih rafting izleta da produže boravak na ovom području

10141 pregleda 3 komentar(a)
Mapa nove staze, Foto: NVO Green Home
Mapa nove staze, Foto: NVO Green Home

NVO Green Home otvorila je 16 kilometara dugu biciklističku stazu Graba izvor - Kučino brdo - Grabač vrh- Sokolina - Donje Polje - Vraca i 8 kilometara duge adrenalinske planinarske staze Šćepanova stijena – Brštanovica i Šćepanova stijena – Zagonica – Bukova Ravan i time doprinijela revitalizaciji katuna i promociji seoskih domaćinstava, saopštili su oni.

"Osim toga, izrada staze Šćepanova stijena – Brštanovica omogućava uvezivanje seoske ponude sa rafting uslugama u kanjonu Tare, po kojima je ovaj kraj do sada bio prepoznat", navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, izradom pomenutih staza i uvezivanjem katuna željeli su da doprinesu proširenju ponude, promociji i valorizaciji turističkih potencijala i prirodnih bogatstava Crkvičkog Polja a time i Parka Prirode Piva, ali i da kako kažu, privuku posjetioce koji obično posjećuju Plužine i rijeku Taru tokom jednodnevnih rafting izleta da produže boravak na ovom području.

"Crkvičko Polje krase stoljetne šume, plemenite vrste divljači, stari katuni i vidikovci sa zapanjujućim pogledom na Pivu i Taru, sela bogata istorijom, starim zanatima, ljekovitim biljem i domaćinskim odnosom prema posjetiocima skrivena tik uz kanjone rijeka. Nove staze zaljubljenicima u prirodu i avanturu omogućavaju uživanje u prelijepim pejzažima i netaknutim šumama ovog kraja, brojne panoramske poglede sa kanjona Tare i Pive - kao i ljubaznost i gostoprimstvo lokalnih stanovnika. Sa vidikovaca na Zagonici, Sokolini, Grabač Vrhu i Kučinom brdu posjetioci će uživati u nestvarnim ljepotama i pogledima od kojih zastaje dah. Green Hone se potrudio da ove vidikovce opremi neophodnim mobilijarom kako bi budućim posjetiocima omogućili dodatni ugođaj", navodi se u saopštenju.

Kako bi se ojačali kapaciteti lokalnih turističkih ponuđača u oblasti prirodne i kulturne interpretacije i gostoprimstva i objedinila turistička ponuda ranije su, kako pojašnjavaju, organizovana 2 seminara za domaćinstva, vodiče i turističke radnike na kojima su učesnici stekli nova znanja u oblasti interpretacije prirodnog i kulturnog nasleđa.

Zajedno sa Parkom Prirode Piva, vodičima, biciklistima i lokalnim domaćinstvima, u ponedjeljak je organizovana biciklistička tura kojom je ujedno i otvorena staza.

"Cilj projekta „Skrivena sela Pive“ je podrška razvoju avanturističkog turizma na području Pivska planina-rijeka Tara kroz povezivanje i unaprijeđenje postojeće infrastrukture, kao i jačanje kapaciteta lokalnih turističkih ponuđača u oblasti pirodne i kulturne interpretacije i gostoprimstva. Projekat je realizovan je uz finansijsku podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u okviru njihovog projekta za razvoj i promociju turizma podržanog od strane Evropske unije u cilju razvoja i konkurentnosti ekonomija u 6 zemalja Zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: