osjetljiva kategorija

Pejanović: Mladi značajan faktor u prevenciji nasilnog ekstremizma

U Crnoj Gori je uspostavljen kvalitetan strateški, normativni i zakonodavni okvir za prevenciju i borbu sa nasilnim ekstremizmom i radikalizacijom, saopštio je Pejanović

3805 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Opasnost od nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu u našoj zemlji je na niskom nivou, ali Crna Gora je, uprkos tome, ozbiljno posvećena suočavanju sa ovim izazovom, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na otvaranju događaja Budi odgovoran partner!, koji je organizovao Forum MNE u saradnji sa Nacionalnim međuresorskim operativnim timom (NOT) i Ministarstvom sporta i mladih.

U Crnoj Gori je uspostavljen kvalitetan strateški, normativni i zakonodavni okvir za prevenciju i borbu sa nasilnim ekstremizmom i radikalizacijom, saopštio je Pejanović.

Državni sekretar je istakao da nasilni ekstremisti i terorističke organizacije ne biraju sredstva za vrbovanje mladih za realizaciju svojih ideja i ciljeva, te da su obrazovanje i angažman svih segmenata društva ključni u borbi protiv ekstremizma. “Djeca i mladi su osjetljiva kategorija, a obaveza je svih nas da im omogućimo odrastanje u povoljnom društvenom ambijentu, kako bi postali korisni članovi društvene zajednice”, istakao je Pejanović.

Posebna pažnja se, kako je naglasio, posvećuje preventivnim aktivnostima, kako bi se na vrijeme prepoznali elementi radikalnog ponašanja koji mogu voditi ka ovim negativnim pojavama. U toj borbi potrebna je uključenost svih relevantnih aktera društva, naročito onih koji imaju direktan kontakt sa društvenim zajednicama, i samim tim veće mogućnosti za rano prepoznavanje i suzbijanje ovih fenomena.

Pejanović je ovu priliku iskoristio da apeluje na mlade ljude da budu partneri državnim institucijama i civilnom sektoru u ovoj borbi, da pokažu odgovoran odnos prema sebi i svojim vršnjacima, a od posebne važnosti je i bezbjedno korišćenje interneta i društvenih mreža.

Tokom današnjeg događaja učesnici će kreirati preporuke za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma koje će biti sastavni dio kratke brošure, Manifesta mladih. Brošura će predstavljati osnovu za učesnike koji će nakon događaja sa svojim mentorima pripremiti i sprovesti radionice sa vršnjacima tokom Nedjelje aktivizma mladih u prevenciji i suzbijanju nasilnog ekstremizma u Rožajama, Plavu, Nikšiću i Podgorici.

Događaj se sprovodi u okviru projekta Budi odgovoran partner!- Uloga mladih u prevenciji i suzbijanju nasilnog esktremizma koji je finansijski podržan od strane Evropske omladinske fondacije.

Preporučujemo za Vas