Španci opet obučavaju pilote za "Bellove"

Obuka se mora izvšiti u roku od 90 dana od dana zaključivanja ugovora.
Troškove putovanja i smještaja za pilote snosi Ministarstvo odbrane Crne Gore

7541 pregleda 0 komentar(a)
“Bell 412” helikopter, Foto: Gov.me
“Bell 412” helikopter, Foto: Gov.me

Ministarstvo odbrane prihvatilo je ponudu špansko-crnogorskog konzorcijuma za obuku pilota na “Bellovim” helikopterima, vrijednu nepunih 150.000 eura.

Ukoliko se ugovor zaključi, to će biti drugi put da se ovaj posao povjeri konzorcijumu koji čine španski “Pegasus aviacion” i crnogorski “Li commerce”.

Oni su prošlog septembra dobili posao obuke za gotovo 110.000 eura.

Tenderskom dokumentacijom tražila se inicijalna obuka za tri pilota, koja uključuje po 36 časova primijenjene teorije, i po šest časova leta na “Bellu 412” i na simulatoru leta.

Za osam pilota se traži periodična obuka na simulatoru, sa uvježbavanjem postupaka saradnje unutar višečlane posade. Obuka uključuje 10 časova leta na simulatoru, dva na “Bellu 412” i jednu nedjelja primjenjene teorije za saradnju unutar višečlane posade.

Mjesto izvršenja ugovora je školski centar ponuđača i vojni aerodrom “Knjaz Danilo” u Podgorici na jednu nedjelju primijenjene teorije za saradnju unutar višečlane posade.

U svom centru, “Pegasus aviation” ima četiri “Bell 412” helikoptera I jedan simulator letjenja.

Obuku će sprovoditi španski instruktori.

Obuka se mora izvšiti u roku od 90 dana od dana zaključivanja ugovora. Troškove putovanja i smještaja za pilote snosi Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Teorijske osnove pilota Vojske Crne Gore koji su predviđeni za inicijalnu obuku su na visokom nivou, kazali su iz resora Predraga Boškovića u pojašnjenju tenderske dokumentacije. Piloti predviđeni za inicijalnu obuku nemaju letačko iskustvo na dvomotornim helikopterima, a osmoro predviđenih za periodičnu obnovu znanja imaju letačko iskustvo na “Bellovima 412”.

Ministarstvo je prošle godine potpisalo 30 miliona eura vrijedan ugovor, odnosno kreditni aranžman o trgovini tri višenamjenska “Bellova 412” helikoptera, od kojih dva nova.

Ove godine isporučen je prvi od dva “Bell 505” helikoptera.

Bonus video: