Širom Crne Gore organizovano plivanje za Časni krst

Plivanju za krstom na plaži Sinjavac prisustvovao je veliki broj Bjelopoljaca
430 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2018. 13:55h

Bjelopoljac Marko Drobnjak prvi je, među 29 učesnika, doplivao do Časnog krsta u rijeci Lim, na Sinjavcu kod Bijelog Polja.

Prije bacanja krsta vode Lima osveštao je protojerej Darko Pejić, uz sasluženje jereja Nikole Skopljaka.

Drobnjaku je osvajanje krsta bila životna želja.

„Bogu hvala da sam došao prvi do krsta. Poklanjam ga jednoj djevojci, neću joj reći ime, sama će se prepoznati “, kaže Marko, ističući da nije bilo mnogo hladno, naročito kada se prisjeti minusa iz prošle godine.

Među učesnicima je bila i djevojčica 17-godišnja Ana Begović koja je ove godine prvi put plivala za Časni krst.

Čestitajući svim vjernicima praznik riječima ‘Bog se javi’, ona je istakla je da joj je ovaj ‘poduhvat’ oduvijek bio velika želja koja se ove godine i ostvarila. Do sada je učestvovala samo u Bogojavljenskom splavarenju, gdje je bila najmlađu učesnik.

„Voda jeste hladna ali ko smije taj može, ko ne zna za strah, taj ide naprijed“, poručila je hrabra Ana.

Pored nje i Marka, za krstom su zaplivali: Pavle Jevrić, Slađan Šćekić, Ivica Ignjatović, Aleksej Pejić, Radojko i Mirko Kovačević, Ranko Gutić, Branislav Obradović, Gojko Sekulić, Miloš Šćekić, Miljan Merdović, Nenad Milićević, Miroslav Rudić, Radenko Knežević, Danilo Nišavić, Stefan i Goran Adžić, Miloš Maslovarić, Nikola Mešter, Bogdan Kovačević, Ognjen Ćetković, Veljko Korać, Peko Nikolić i Savić Šćepanović, Danilo Leković, Jovan Delić i Balša Bulatović.

Poslije plivanja za krstom, pet posada je krenulo u tradicionalni Bogojavljenski spust.

Kapetan posade Zoran Knežević je kazao da tradicija bogojavljanskog splavarenje svetim obalama Lima traje skoro dvije decenije.

“Mladost Bijelog Polja i dobri ljudi daju svoj doprinos proslavi jednog od najznačajnih hrišćanskih praznika čime pokazuju da je Lim sveta rijeka i da su obale Lima svete obale koje spajaju ljude, kao i vrijeme, prostor i da su nam donosili samo dobro. Imamo pet posada, idemo do Kumanice uz zadržavanje u

Njegnjevu u trajanju od oko sat”, kazao je on dodajuću da se ove godine, do manastira Kumanica, uputilo pet posada.

Blagosiljajući plivače protojerej Darko Pejić je podsjetio da je Bogojavljenje praznik prosvjetljenja, u kojem se kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Jordan i prvo u istoriji javljanje Boga u tri lica.

“ Tada se Duh Sveti javio u vidu goluba a sa neba se čuo glas : "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

.Darko je istakao da nas krštenje oslobađa od grijeha i loših stvari, sve do smrti.

„Crkva je obećala narodu svome da nas na kraju čeka vaskrsli Gospod.Bio čovjek ovdje bogat, iskren, pošten, lažan, lopov na kraju nas čeka isti kraj. Živite kako hoćete, stari su govorili ali nećemo dokle hoćemo. Iskoristimo ove dane, prosvijetlimo sebe, promijenimo sebe. Budimo jedni drugima braća, da se zbrastvimo sa Gospodom našim ovaploćenim, kršetnim u Jordanu, da se i mi osvetimo jordanskom vodicom. Neka unese svaki čovjek u svoj dom bogojavljensku vodu, da svako popije pomalo i da se svaki dom pokropi kako bi Bog ušao u svaki dom kao što unošenjem Badnjaka ulazi. Nemojmo prekidati tradiciju, nemojmo Gospodu vrata zatvarati“, apelovao je Pejić.

On je zamolio ljude da čuvaju Lim, kritikujući loš i neodgovoran odnos prema rijeci.

„.Ova rijeka je naše lice i naše ogledalo i svi ćemo se složiti da je sramota što ovako izgleda.A sve ove vode na kraju stižu do čovjeka, ovako ili onako to je naša voda,ovo je sveta voda, tako se i odnosimo prema njoj, čuvajmo ono što nam je Bog dao, u miru i slozi da nas na to ne natjeraju nevolja i muka“, kazao je. Darko.

U Budvi plivali na dva mjesta

Budvanin Danilo Dragović pobjednik je manifestacije "Za Krst časni" koi su na hrišćanski praznik Bogojavljenje ispred restorana Porto u budvanskoj Marini danas tačno u podne organizovali crkvena opština "Stari grad" i klub za sportski ribolov "Tuna".

On je bio najbolji od 70 momaka i djevojaka koji su po prohladnom vremenu plivali u budvanskoj Marini.

Manifestacija je takođe organizovana i u Bečićima, gdje je prvi do krsta u moru stigao 22-godišnji Marko Boljević. Manifestaciju je organizovala Parohija bečićka ispred crkve Svetog Toma.

Ulcinj: Dragan Jovetić prvi do krsta

Kao i prošle godine, u Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ulcinju, danas je pobijedio mještanin Dragan Jovetić.

U plivanju koje je organizovano u lučici Kacema ispod Starog grada, na temperaturi vazduha od 8 stepeni, učestvovalo je višr od 60 vjernika među kojima su bile i dvije pripadnice ljepšeg pola. Tradicionlanu manifesatciju sa obale posmatrao je veliki broj Ulcinjana.

Herceg Novi. Mrvaljeviić i Radanović prvi doplivali do krsta

Ognjen Mrvaljević i Marko Radanović prvi su stigli u plivanju za Bogojavljenskim krstom na hercegnovskom Škveru.

U takmičenju koje su organizovali Crkvena zajednica Herceg Novi i VK Veterani učestvovao je 61 plivač među kojima i dvije žene: Jasna Marić, bivša plivačica PVK Jadran i Željka Šavija iz Trebinja.

Najmlađi učesnik bio je četvorogodišnji Marko Motika.

O Bogojavljanju i tradiciji plivanja za časni krst besjedio je namjesnik hercegnovski protojerej stavrofor Radomir Nikčević, a paroh starogradski Nikola Todorović najavio je za iduću godinu povodom 800 godina Svetosavske pravoslavne crkve, plivanje za Svetosavski krst.

Povodom praznika Bogojavljanja, održana je sveta liturgija u crkvama Svetog Spasa na Toploj i Arhangela Mihaila na Belavisti i obavljeno osveštenje mora organizovano je plivanje za Bogojavljanskim krstom.

Danas je u Herceg Novom temperatura mora bila 14 stepeni, a vazduha 10 stepeni.

Tivat: Anđela iz mora iznijela krst

Dvadesetpetogodišnji Tivćanin Dejan Piper, pobijedio je u bogojavljenskom plivanju za časni krst koje je juče priređeno u moru kod Miholjske Prevlake u Tivtu.

U plivanju je učestvovalo 55 vjernika iz Crne Gore, Srbije i Rusije, među kojima su bile i četiri pripadnice ljepšeg pola. Oni su u more ušli sa plaže na jugozapadnoj strani ostrva i zaplivali prema krstu kojeg je sa barke na pedesetak metara od obale, u more spustio otac Benedikt, iguman manastira Svetog Arhangela. Takmičenje je sa obale pratio veliki broj gledalaca.

Prvi je do krsta stigao Dejan Piper, brat četvorostrukog uzastopnog pobjednika ovog takmilčenja, vaterpoliste Boška Pipera. On je ipak, časni krst na kraju džentlmenski ustupio 16-togodišnjoj Tivćanki Anđeli Tomašević, jednoj od najmlađih učesnika plivanja.

„Velika je čast mojoj porodici i blagoslov što, sam danas ja, nakon četri godina kada je to radio moj brat, prvi stigao do časnog krsta. Nije viteštvo sa moje, već sa Anđeline strane to što je ona zaplivala za krst, zbog čega sam joj ga i predao.“- kazao je Piper.

„Drago mi je što je Dejan osvojio krst i puno mu hvala što mi ga je na kraju ustušio. Ovo mi znači sve jer plivam zbog boga i svoje vjere“, istakla je Anđela Tomašević.

Manastir Miholjska Prevlaka za sve učesnike plivanja za bogojevljanskim krstom, priredio je trpezu ljubavi u ovom duhovnom centru, a iguman Benedikt, blagoslovio je vjernike i pobjedniku Dejanu Piperu i Anđeli Tomašević uručio prigodne poklone.

Bar: Lalošević prvi do krsta

Do časnog krsta u Baru na Gradskoj plaži ispred Dvorca kralja Nikole, ove godine prvi je doplivao Savo Lalošević (21), student III godine Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, kojem je ovo treće Bogojavljensko plivanje.

Savo je na dar od Crkvene opštine dobio srebrni krst, te prelaznu nagradu, ikonu majke Božije. Najmlađi od pedeset učesnika bio je Đorđe Dević koji je nagrađen ikonom. Otac Ljubo Jovanović je i ove godine iz čamca u more bacio Časni krst.

Berane: Knežević peti put najbrži

Prvi do Časnog krsta u Beranama doplivao je Nikola Knežević kojem je ovo peti put da pobjeđuje.

“Ovo je četvrti put uzastopno da uzimam krst, a peti inače. Počeo sam da se takmičim 2012. i nisam prestajao, to je velika ljubav. Ovoj je božanstven dan za sve nas koji smo učestvovali. Matija Guberinić je pokazao, veliku hrabrost jer je dječak od sedam godina, želim da mu čestitam kao i ostalima koji su učestvovali”, kazao je Knežević.

Galerija

Bonus video: