Kolareviću deblokiran stan, Đukanoviću zemlja još pod hipotekom

Iako je partnerska firma Đukanoviuća i njegovog kuma Vuka Rajkovića isplatila Opštini nagomilano poresko potraživanje, zemljišni kompleks i poslije tri mjeseca je i dalje pod hipotekom grada

43982 pregleda 57 reakcija 28 komentar(a)
Đukanović i Kolarević, Foto: Savo Prelević/Ivan Petrušić
Đukanović i Kolarević, Foto: Savo Prelević/Ivan Petrušić

Opština Budva deblokirala je dvosoban stan od 76 kvadrata u Petrovcu, vlasništvo biznismena Edina Kolarevića.

To je učinjeno nakon što je sin poznate advokatice Ane Đukanović, izmirio dug na ime poreza na nepokretnost, koji je krajem prošle godine iznosio 6.500 eura.

Lokalna uprava je 16. septembra “skinula” hipoteku koja je od avgusta 2017. upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Zabilježbu poreskog potraživanja na atraktivnu nekretninu, budvanski Sekretarijat za finansije upisao je na stan u potkrovlju zgrade koju je gradio Edinov otac - Meša Kolarević, još u avgustu 2017. godine, kada je poreski dug bio 4.900 eura.

“Zabilježba poreskog potraživanja u iznosu od 4.900,33 eura u korist Opštine Budva, na osnovu zaključka o obezbjeđenju poreskog potraživanja Sekretarijata za finansije”, pisalo je do skoro u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Poreski dug se od tada nagomilavao, pa je sa obračunom za 2019. godinu sa kamatom, prešao šest i po hiljada eura.

Po svoj prilici mlađi Kolarević vratio je o poreski dug, jer je deblokirana imovina, koja je bila garancija Opštini da će novac biti uplaćen...

Blokiranje imovine poreskih dužnika, Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva omogućava Zakon o lokalanoj administraciji. To pravo Opština koristi ukoliko u zakonskom roku poreski obveznik ne izimiri dug, pa se obezbjeđenje poreskog potraživanja vrši formiranjem založnog prava na nekretnini.

Zabilježbu poreskog potraživanja na atraktivnu nekretninu, budvanski Sekretarijat za finansije upisao je na stan u potkrovlju zgrade koju je gradio Edinov otac - Meša Kolarević, još u avgustu 2017. godine, kada je poreski dug bio 4.900 eura”...

I Edinov ujak, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u jeku političke krize koja je tresla Budvu, tokom ljeta izmirio je poreski dug koji je imala njegova kompanija “Global Montenegro”.

Lokalna uprava je 22. juna prinudno s računa podgoričke te firme naplatila 111.000 eura na ime poreskog duga za zemljišni kompleks od dva hektara na ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun.

Međutim, iako je partnerska firma Đukanoviuća i njegovog kuma Vuka Rajkovića isplatila Opštini nagomilano poresko potraživanje, zemljišni kompleks i poslije tri mjeseca je i dalje pod hipotekom grada.

“Global Montenegro” je izašao sa liste firmi čiji su računi blokirani, a koju početkom svakog mjeseca objavljuje Centralna banka (CBCG).

Račun firme je Centralna banka blokirala punih 13 mjeseci, na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.

Đukanovićeva firma je godinama unazad imala problema oko izmirivanja poreza - “Global Montenegro” u blokadi je bio gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60 hiljada duga Opštini Budva.

Krajem 2018. ponovo je dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura.

Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je ostao dug od oko 92 hiljade, koji je s kamatom dostigao 111 hiljada eura i koji je, prema novim podacima CBCG - izmiren.

Finansijski izvještaj firme “Global Montenegro” pokazuje da su prošlu godinu završili s minusom od 96.520 eura, čime se ukupni gubitak nagomilao na 4.010.379 eura.

60.000 eura platila je kompanija Global Montenegro krajem 2017. Opštini Budva. Godinu kasnije ponovo je dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura. Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je ostao dug od oko 92 hiljade, koji je s kamatom dostigao 111 hiljada eura i koji je, prema novim podacima CBCG - izmiren

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247.000 eura, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253 hiljade, a godinu prije toga minus joj je bio 67 hiljada eura.

Vrijednost imovine firme iznosi 3,9 miliona eura. Dugoročni krediti su 5,4 miliona eura.

Ta firma posjeduje zemljište na parceli gdje je važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun”, ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto - građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: