Ne gasi se požar planovima

Iako Vladini dokumenti predviđaju posebne mjere zaštite od požara za nacionalne parkove, u NP “Skadarsko jezero” gorjelo danima

19384 pregleda 10 komentar(a)
Dio NP Skadarsko jezero koji je zahvaćen požarima, Foto: CZIP
Dio NP Skadarsko jezero koji je zahvaćen požarima, Foto: CZIP

Nacionalni parkovi moraju imati poseban tretman kada su u pitanju rizici od požara, i bez obzira na zonu ugroženosti kojoj pripadaju, imaju prioritet kod gašenja požara i saniranja posljedica.

To se navodi u Nacionalnom planu zaštite spašavanja od požara, koji je Vlada donijela krajem 2018. godine. O nedavnom požaru u zoni i blizini NP “Skadarsko jezero” javnost su 20. septembra informisali aktivisti, uz navode mještana da je na tom području gorjelo i tri dana ranije. Tek dan poslije, o požarima su se oglasili i nadležni.

“Ovo je katastrofa, ne može se disat’ već tri dana. Ne znamo je li gore kad zatvorimo ili otvorimo prozor, ne može se spavati od dima”, ispričala je mještanka ekipi portala PCNEN, koja je 20. septembra bila na terenu.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) o požarima u NP “Skadarsko jezero”, medijima su saopštenje poslali 21. septembra. Redakcija “Vijesti” prethodno je uputila pitanja, kako NPCG, tako i Direktoratu za vanredne situacije, koje djeluje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Iz NP-a su saopštili da je požar koji je zahvatio NP “Skadarsko jezero” u blizini Virpazara lokalizovan toga dana, “uz zajedničke napore Vatrogasne jedinice Bar, Direktorata za vanredne situacije i nadzornika Službe zaštite NP Skadarsko jezero”.

Iz Direktorata su toga dana podsjetili da su, u skladu sa najavama o vremenskim uslovima, upozorili na povećan rizik od požara.

“Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju da će od 13. do 17. septembra, odnosno 18. do 25. septembra zbog visokih temperatura i jakog sjevernog vjetra biti povećan rizik od požara, Direktorat za vanredne situacije MUP-a je uputio apel građanima da poštuju važeće mjere i naredbe o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru i Upozorenje svim subjektima u sistemu zaštite i spasavanja da podignu nivo operativne spremnosti za eventualno reagovanje. Protivpožarni avioni Direktorata bili su angažovani na gašenju požara na otvorenom prostoru u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Cetinju, Baru i Ulcinju, shodno zahtjevima opštinskih službi zaštite i spasavanja, te prioritetima u tom trenutku”, saopštili su iz Direktorata.

Uzrok požara, kao i šteta koju je uzrokovao, još nisu poznati. Iz NPCG-a su najavili da će inicirati formiranje Komisije za utvrđivanje štete, kako bi se utvrdilo koliku je površinu požar zahvatio, ali i kolika je šteta nanesena biljnom i životinjskom svijetu tog područja.

067/000-825 je broj Call centra NPCG na koji građani mogu da prijave nelegalne aktivnosti na području nacionalnih parkova, između ostalog, i paljenje vatre na mjestima koja za to nisu predviđena

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) juče su objavili fotografije sa područja NP “Skadarsko jezero” koji je zahvaćen požarima, a dan ranije i satelitske snimke.

“Uočljivo je da su močvarna područja kod Virpazara, između Vranjine i Andrijske gore, Andrijske gore i Dodoša, Bakine tigle, Mataguški lug i lijeva i desna obala Plavnice izgorjela u požarima na teritoriji NP Skadarsko jezero i da će posljedice na cjelokupan ekosistem Jezera biti dalekosežne”, navode iz te NVO.

Dodaju da požari direktno utiču na sve biljke i životinje koje su dio ekosistema Jezera, da su najugroženiji vodozemci, gmizavci i sisari, a da za ptice, požari predstavljaju indirektnu opasnost.

“Sezona gniježđenja je završena tako da su one već napustile tršćake koji su zahvaćeni požarima. Međutim, za sve njih najveći problem predstavlja gubitak staništa. Tršćaci koji su izgorjeli predstavljaju jedne od najvažnijih mehanizama za zadržavanje vode kod poplava, tako da njihovim gašenjem, ma kako oni bili daleko od kuća i okruženi vodom, vrši se prevencija teških posljedica od poplava. Osim tršćaka, u požarima su gorjele i plavne livade na kojima se nalaze mnoge zaštićene biljne vrste, kao što je skadarski hrast koji može nestati na opožarenim područjima”, navode iz CZIP-a.

Bonus video: