"Da se nove tehnologije koriste za učenje, a ne igrice"

Digitalni udžbenici od 1. oktobra na raspolaganju prvacima

Đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup kompletnom gradivu

3678 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mps.gov.me
Foto: Mps.gov.me

Od 1. oktobra svi prvaci, njih oko 7.500, na raspolaganju, pored standardnih udžbenika, imaju i digitalne udžbenike na platformi uci.me, razvijenoj sa M-telom, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvjete.

Udžbenici sa 450 interaktivnih sadržaja su izrađeni sa National Geographicom, ali i BBC, Twig, Klett i drugim izdavačkim kućama.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će, kako se vodi računa o mogućnostima svakog djeteta, digitalni udžbenici biti dostupni kako u školi, tako i u njihovim domovima.

Đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup kompletnom gradivu. Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred mogu da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti nakon što se registruju na platformu.

Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić rekla je da digitalni udžbenik nije, kako se pogrešno katkad misli, standardni udžbenik koji je samo postavljen na online platformu.

"Oni zapravo kroz interaktivne zadatke sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentacima, animiranim filmovima, virtuelnim panoramama, igrama i dr, djeci pojašnjavaju sve ono što im je nejasno i apstraktno. Oni su urađeni za sve predmete prvog razreda, ali su naravno samo dopuna standardnim udžbenicima".

Učitelj i koordinator obuke za nastavnike, Saša Bakrač rekao je da je obuku za korišćenje ovih udžbenika prošlo oko 700 učitelja prvog razreda.

"Digitalni udžbenici su veoma jednostavni za upotrebu, sa brojnim multimedijalnim sadržajima, koji će gradivo učiniti zanimljivijim. Ne bih volio da se ovi udžbenici gledaju kao nešto što će da djecu prikuje za ekran, već upravo suprotno: da im pokažemo da se nove tehnologije ne koriste samo za igranje igrica, već i za sticanje znanja".

Preporučujemo za Vas