Ašanin: U nikšićkoj bolnici sedam pacijenata životno ugroženo

"Ne znam da li više ima smisla da građanima šaljemo poruke. Mjesecima šaljemo poruke da se vodi računa o socijalnoj distanci, da se nose maske, da se ne prave gužve, da ne posjećujemo mjesta gdje ima više ljudi, ali očigledno da ima jedan dio nas koji to ne poštuje i rezultati svega toga su ono o čemu danas pričamo"

6274 pregleda 4 komentar(a)
Ilija Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Ilija Ašanin, Foto: Svetlana Mandić

U nikšićkoj Opštoj bolnici na bolničkom liječenju se nalazi 87 pacijenata, od kojih je sedam životno ugroženo i nalazi se na odjeljenju intezivne njege, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju.

To je na konferenciji za novinare saopštio direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin.

"Što se tiče osoblja, trenutno je 13 medicinskih sestara i pet ljekara kovid pozitivno i oni su svi dobro. Sada smo u režimu rada faktički kovid uslova. Odlukom Kriznog štaba radimo samo ambulantni pregled koji je hitan, dtako da je svo osoblje iz 'čiste' bolnice, da je tako nazovem, na raspolaganju. Napravili smo duple smjene u kovid bolnici i jedan dio glavnih sestara sa drugih odjeljenja se nalazi u kovid bolnici, tako da ćemo svi biti na raspolaganju ako to bude trebalo", kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, u dogovoru sa kolegama iz Kliničkog centra, svaki dan dolazi po jedan ili dva specijalista da pomogne zaposlenima u kovid bolnici.

"Imamo 13 slobodnih kreveta. Po nalogu Kriznog štaba oslobodili smo odjeljenje ortopedije, a po potrebi možemo osloboditi i odjeljenje uho, grlo i nos. Na ortopediji je 19 kreveta. Prije sedam-osam dana smo 20 lakših pacijenata prebacili u Klinički centar, a lakše pacijente prebacujemo i u bolnicu Brezovik, što je sastavni dio dogovora za rasterećenje Opšte bolnice", kazao je direktor nikšićke Opšte bolnice.

Ašanin je kazao da svi koji treba da budu primljeni na bolničko liječenje biće zbrinuti u bolničkim uslovima i da dnevno imaju oko 60, 70 pregleda.

"Ne znam da li više ima smisla da građanima šaljemo poruke. Mjesecima šaljemo poruke da se vodi računa o socijalnoj distanci, da se nose maske, da se ne prave gužve, da ne posjećujemo mjesta gdje ima više ljudi, ali očigledno da ima jedan dio nas koji to ne poštuje i rezultati svega toga su ono o čemu danas pričamo", kazao je Ašanin.

Bonus video: