"izražavamo nadu da se ove i slične prakse neće ponavljati"

IA: Opština Budva treba da služi svima, osveštanje u prvi plan stavilo uvjerenja jedne političke grupacije

"Podsjećamo da Zakon o zabrani diskriminacije prepoznaje kao diskriminaciju, ne samo nejednako postupanje, već i davanje prvenstva određenoj grupi. Takođe, osim faktičkog dovođenja u nejednak položaj, ovaj Zakon prepoznaje i mogućnost da određena, čak i prividno neutralna praksa, dovede u nejednak položaj određena lica ili grupe lica", kazali su iz IA

11087 pregleda 61 reakcija 19 komentar(a)
Osveštanje zgrade Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Osveštanje zgrade Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Osveštanje zgrade Opštine Budva može narušiti ustavno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države i dovesti u nejednak položaj korisnike i korisnice javnih usluga i zaposlene u organima uprave. Lokalna samouprava, bez obzira na političke partije koje osvoje većinu na lokalnim izborima, treba da služi svim građanima i građankama nezavisno od njihovih ličnih svojstava i uvjerenja, saopštili su danas iz Instituta alternativa (IA).

Sveštenici Mitropolicije crnogorsko primorske (MCP) osveštali su juče zgradu Opštine Budva nakon što je Marko Bato Carević (Demokratski front) izabran za predsjednika Opštine Budva.

"Podsjećamo da Zakon o zabrani diskriminacije prepoznaje kao diskriminaciju, ne samo nejednako postupanje, već i davanje prvenstva određenoj grupi. Takođe, osim faktičkog dovođenja u nejednak položaj, ovaj Zakon prepoznaje i mogućnost da određena, čak i prividno neutralna praksa, dovede u nejednak položaj određena lica ili grupe lica", ističe se u saopštenju IA.

Oni su dodali da je "jučerašnji čin stavio u prvi plan lična uvjerenja jedne političke grupacije, i to u momentu izbora predsjednika Opštine".

"Podsjećamo da je ova funkcija, iako uslovljena izbornim rezultatima, po slovu Zakona o lokalnoj samoupravi profesionalna. Činom izbora na ovu važnu funkciju, predsjednik Opštine naročito je dužan da omogući dosljedno poštovanje zakona i Ustava, i pošalje poruku građanima i građankama da su ravnopravni u ostvarivanju svojih prava pred lokalnim organima. To se odnosi i na zaposlene u lokalnoj samourpavi, koji se ne mogu dovoditi u povlašćen ili neravnopravan položaj, naročito ne zbog političke, nacionalne, rasne, polne ili vjerske pripadnosti ili po osnovu drugog ličnog svojstva", piše u saopštenju.

"Izražavamo nadu da se ove i slične prakse neće ponavljati i da će se povući jasna linija razgraničenja između nečijeg političkog djelovanja i ličnih uvjerenja i potrebe da se najvažnije funkcije u javnoj upravi obavljaju na zakonit, profesionalan i nepristrasan način", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

24. Septembar 2020.

VIDEO Sveštenici MCP osveštali zgradu Opštine Budva

Preporučujemo za Vas