Medigović: Na sajmu knjiga u Podgorici predstaviće se 51 izdavač

PR tima Sajma Barbara Simović je istakla da su organizatori preuzeli sve potrebne mjere kako bi se poštovale propisane mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT)

1587 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: PG Biro
Sa konferencije za novinare, Foto: PG Biro

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici predstaviće se 51 izdavač, kazala je sekretarka Sekreterijata za kulturu i sport Ana Medigović, navodeći da će to biti prilika da se aktuelizuje pitanje crnogorskog izdavaštva.

U pres sali Gradskog parlamenta danas je organizovana konferencija za novinare povodom početka šestog Internacionalnog sajma knjiga, koji će se održati u Bemax areni od 29. septembra do 3. oktobra.

Na konferenciji su, pored Medigović, govorili i rukovodilac PR tima Sajma Barbara Simović i umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević.

Sajam organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada uz podršku Ministarstva kulture.

Simović je istakla da su organizatori preuzeli sve potrebne mjere kako bi se poštovale propisane mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

“To podrazumijeva mjerenje tjelesne temperature pri samom ulasku u Bemax arenu, dezinfekciju prostora, obavezno nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju ruku i poštovanje i obezbjeđivanje socijalne distance”, navela je Simović.

Medigović je istakla da održavanje Sajma nije dovedeno u pitanje, uprkos trenutnim okolnostima izazvanim pandemijom.

Ona je zahvalila kompaniji Bemax koja je ustupila prostor za organizaciju Sajma, i naglasila da sam prostor garantuje poštovanje svih propisanih mjera NKT-a.

„Sa pravom možemo da kažemo da u kalendaru kulturnih dešavanja Internacionalni sajam knjiga u Podgorici zauzima posebno mjesto, ako ne i najznačajnije”, kazala je Medigović.

Prema njenim riječima, Sajam je posvećen knjizi, promociji književnog stvaralaštva, kulturno-razvojnih društvenih i aktuelnih tema iz oblasti književnosti.

“I ovo će biti prilika da predstavimo crnogorske izdavače, crnogorske autore, da aktuelizujemo pitanje crnogorskog izdavaštva, da pružimo priliku da se autori i institucije kulture i zemalja regiona povežu i ostvare saradnju“, istakla je Medigović.

Ona je navela da će se na ovom Sajmu predstaviti 51 izdavač, i napomenula da zbog trenutne situacije neće biti maskenbala u kojem su tradicionalno učestvovali osnovci.

Raičević je najavio predstavljanje autora regionalne i crnogorske književnosti koji su najčitaniji i pripadaju mlađim generacijama pisaca.

„Prije svega, imao sam u vidu Mašu Kolanović iz Hrvatske, Lanu Bastačić iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa našim Stefanom Boškovićem, kao dobitnicima Evropske nagrade za književnost", naveo je Raičević.

On je napomenuo i da će nekoliko autora učestvovati u programu putem online uključenja.

Raičević je istakao da je za jedan dobar književni program, osim književnosti i fikcije, važno i naučno izdavaštvo, posebno istoriografskog tipa.

U tom kontekstu, najavljeno je gostovanje Janka Ljumovića i promocija knjige „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“, Adnana Prekića „Kulturno nasljeđe Crne Gore“, Františeka Šisteka i drugih autora.

Posebno je naglašeno učešće crnogorskih izdavačkih kuća Arto i Fokalizator, i časopisa za književnost i kulturu Fokalizator koji objavljuje prevode savremenih i klasičnih internacionalnih autora.

Prema riječima Raičevića, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Podgorici biće održano i nekoliko književnih programa koji istražuju odnose Crne Gore i drugih zemalja – Rumunije, Češke, a najavljen je i pregled austrijske književnosti.

Organizatori su pozvali javnost da u susret Sajmu večeras prisustvuju književnom program "Mlada crnogorska književnost" u kosoj Sali Biblioteke "Radosav Ljumović", sa početkom u 20 sati.

Književnici Vasko Raičević i Dragana Tripković razgovaraće sa predstavnicima nove generacije crnogorske književnosti Barbarom Delać i Milom Masoničićem.

Bonus video: