Vuče, brigo, pređi na drugoga

Iz EPA kažu da ih zakon ne obavezuje da osnuju prihvatilište, privremeni smještaj možda na Rijeci Crnojevića

12763 pregleda 2 komentar(a)
Bez dozvole, Novović vukove drži 35 godina (snimljeno 2009.), Foto: Luka Zeković
Bez dozvole, Novović vukove drži 35 godina (snimljeno 2009.), Foto: Luka Zeković

Osnivanje prihvatilišta za divlje životinje nije obaveza Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA), kako to tvrde iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP). To nije obaveza ni drugih državnih organa, a prema zakonu, EPA samo izdaje saglasnost pravnom ili fizičkom koje ispunjava uslove za držanje divljih životinja.

To su “Vijestima” kazali iz EPA, odgovarajući na navode UIP da su oni uradili sve u slučaju Aca Novovića, koji u naseljenom mjestu Tološi, u Podgorici, bez dozvole drži preko 20 vukova, ali da EPA i nadležni resori nisu do danas obezbijedili prihvatilište, kako bi se i sprovela rješenja inspektora.

Iz EPA su najavili i da bi u okviru Zabrana kralja Nikole na Rijeci Crnojevića moglo biti izgrađeno privremeno prihvatilište za smještaj i oporavak divljih životinja, te kazali da su definisali potrebne uslove za smještaj životinja, kao i da je napravljen protokol postupanja, te definisali ko, kada, gdje i na koji način treba da reaguje.

Tema prihvatilišta za životinje otvorena je, ponovo, nedavno pošto su građani prijavili da se u naselju Tološi u petak, pa u subotu, slobodno kreće vuk. Zbog toga je prijavljen Novović, koji, kako i sam navodi, u Tološima vukove drži već 35 godina. Prema nalazu inspektora od 25. maja, on je tada u kavezima držao 23 vuka.

Vuk koji je viđen u petak, uhvaćen je i vraćen Novoviću, ali za vuka u subotu, Novović je tvrdio da nije njegov. Životinja je privremeno zbrinuta na privatnom imanju u selu Blizna. Novović, potvrdili su iz EPA, nikad se nije obratio Agenciji za dozvolu za držanje divljih i zaštićenih životinjskih vrsta, što je zakonska obaveza. Zakon predviđa i da oni koji ne ispunjavaju uslove, divlje životinje predaju prihvatilištu. Ako ono ne postoji, država može da te životinje zbrine van Crne Gore. U Crnoj Gori do danas nije osnovano prihvatilište za divlje životinje.

“Zakon o zaštiti prirode ne propisuje obavezu Agencije ili bilo kog drugog organa državne uprave da obezbijedi prihvatilište za divlje životinje”, kazali su iz EPA i dodaju i da “nijedno pravno ili fizičko lice u Crnoj Gori nije steklo uslove za organizaciju i funkcionisanje prihvatilišta”.

“Pa samim tim nije od Agencije moglo dobiti dozvolu”, kazali su iz EPA. Rekli su i da EPA, Ministarstvo održivog razvoja i Interventni tim za upravljanje krupnim zvijerima Ministarstva poljoprivrede rade preduzimaju radnje sa ciljem definisanja konkretnih koraka koje treba sprovesti kako bi se riješio problem toloških vukova.

Bonus video: