Green Home: Domaćinstva koja se griju na ugalj imaju najlošiji kvalitet unutrašnjeg vazduha

Mjerenja su se odvijala kontinuirano, u periodu od 17. februara do 30. aprila 2020. godine u domaćinstvima koja se griju kombinovano na ugalj, drva, pelet i struju

9113 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Domaćinstva koja se griju na ugalj imaju najlošiji kvalitet unutrašnjeg vazduha, pokazali su rezultati mjerenja koja je obavila nevladina organizacija "Green Home" u tri pljevaljska domaćinstva tokom grejne sezone.

Mjerenja su se odvijala kontinuirano, u periodu od 17. februara do 30. aprila 2020. godine u domaćinstvima koja se griju kombinovano na ugalj, drva, pelet i struju.

"Prema podacima mjerenja unutrašnjeg vazduha za PM čestice, domaćinstvo koje je ložilo ugalj imalo je najlošiji kvalitet unutrašnjeg vazduha – tri puta veću prosječnu vrijednost za PM 2.5 čestice nego što je preporučeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), gdje bi prosjek za PM 2.5 čestice trebao da bude do 10 mikrograma po metro kubnom. Domaćinstvo koje se grijalo na pelet imalo je nešto bolji kvalitet vazduha u odnosu na ono koji se grijalo na struju, ali su čak i ova domaćinstva imala prekomjerno zagađenje unutrašnjeg vazduha, gde je nivo PM2.5 čestica bio nezdrav za ljude – 26.0 mikrograma po metro kubnom za pelet i 26.1 mikrogram po metro kubnom za struju”, navodi se u analizi "Green Home".

U istom periodu, spoljašnji kvalitet vazduha (PM2.5 čestica) u Pljevljima bio je vrlo loš, gotovo je šest puta prelazio limite koji su postavljeni za očuvanje zdravlja.

Rezultati su prikazani i u odnosu na broj dana sa prekoračenim graničnim vrijednostima, a tokom perioda mjerenja od 74 dana.

"U domaćinstvu koje je koristilo ugalj, unutrašnji vazduh je bio zagađen 16 dana za PM10 i 36 dana za PM2.5 čestice. Drugim riječima, gotovo 50 odsto vremena je domaćinstvo sa grijanjem na ugalj bilo izloženo prekomjernom zagađenju unutrašnjeg vazduha. U domaćinstvu u kojem se koristio pelet, 10 dana je prekoračena maksimalna dnevna granična vrijednost za PM10, a 31 dan za PM2.5. U domaćinstvu koje je koristilo struju, 10 dana je pređena vrijednost za PM10 i 22 dana je pređena vrijednost za PM2.5. Ovo domaćinstvo je imalo najmanju izloženost zagađenju u odnosu na broj dana izloženosti, no čak su i tu 30 odsto vremena koncentracije PM2.5 bile iznad graničnih vrijednosti", navodi se u analizi.

Iz "Green Home" su kazali da su u praškaste čestice (PM2.5, PM10) koje nastaju tokom loženja, klasifikovane kao kancerogene, a njihovo dejstvo se ogleda u izazivanju malignih promjena kod različitih organa u čovjekovom organizmu.

"Kvalitet vazduha u unutrašnjim prostorima je ozbiljna pretnja po zdravlje stanovništva u Pljevljima, vodeći se činjenicom da ljudi veliki dio vremena provode u zatvorenom prostoru. Ne samo da je Pljevlja žarište spoljašnjeg zagađenja vazduha zbog termoelektrane i sagorijevanja uglja, već je stanovništvo značajno pogođeno i lošim kvalitetom unutrašnjeg vazduha. Prelazak na grijanje koje ne uključuje sagorijevanje uglja i drva bilo bi logičan korak ka unapređenju zdravlja Pljevljaka, već u kratkom roku, a posebno bi poboljšao kvalitet vazduha i samim tim zdravlje na duži period", zakjučuje se u Analizi zagađenja vazduha unutar domaćinstva koju je uradila NVO "Green Home".

Bonus video: