Jedan zahtjev, a tri puta dobili novac

Opština nastavila da pomaže svom teško pogođenom preduzeću - Autobuska stanica Tivat

12202 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa Autobuske stanice Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Detalj sa Autobuske stanice Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Opština Tivat nastavila je i tokom ovog mjeseca da pomaže jedno od svojih preduzeća koje je teško popgođeno efektima ekonomske krize, prouzrokovane epidemijom koronavirusa.

Podaci iz analitičkih kartica objavljenih na sajtu lokalne uprave, pokazuju da je odlazeća DPS-SD-HGI vlast gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) - 10. septembra preduzeću “Autobuska stanica Tivat” (AST), čiji je Opština osnivač i jedini vlasnik, uplatila 17.000 eura.

To je već treća tranša novca u istom iznosu iz graske kase na račun AST, čiji se menadžment na čelu sa predsjednikom Borda direktora Rajkom Bulatovićem (DPS) i izvršnim direktorom Vasilijem Zejakom (DPS) još krajem maja obratio Opštini sa zahtjevom da se pomogne toj firmi.

AST, naime, zbog obustave međunarodnog, odnosno međugradskog saobraćaja u Crnoj Gori od druge polovine marta do početka juna tokom prvog vala epidemije korone, zapala u toliku krizu da već tada nije imala novca da isplati zarade radnicima.

Gradonačelnik Kusovac taj je zahtev menadžmenta AST prihvatio početkom jula i AST je tada dobila prvu tranšu pomoći iz optinskog budđeta u iznosu od 17.000 eura.

Taj novac, kao i druga tranša pomoći u iznosu od 17.000 eura koji je AST dobila 7. avgusta, isplaćen je iz sredstava tekuće budetske rezerve, ali je to tada i objavljeno na sajtu Opštine, za razliku od najnovijih finansijkih izvještaja za period poslije lokalnih izbora na kojima je 30. avgusta dosadašnja tivatska DPS-SD-HGI vlast pretrpjela poraz.

Za razliku od ranijih izvještaja u kojima su bili i dnevni izvodi prihoda i potrošnje iz budžeta, kao i posebni izveštaji o potrošnji novca iz budžetske rezerve, toga više nema u podacima koje je Kusovčeva administracija stavljala na sajt Opštine za period od 1. do i zaključno sa 20. septembrom.

Iz lokalne uprave nisu objasnili zašto među podacima, koje su po zakonu dužni objaviti za vrijeme trajanja izborne kampanje i neposredno nakon održanih izbora, više nema svih neophodnih izvještaja, među onima i izvještaja o utrošku novca uz stane budžetske rezerve.

Autobuska stanica Tivat, na čijem je čelu od druge polovine prošle godine novi direktor Vasilije Zejak (DPS), inače zapošljava 15 stalnih radnika, a 2019. je poslovala sa ostatkom dobiti od 29.069 eura nakon oporezivanja.

Odlukom lokalnog parlamenta Tivta, na sjednici održanoj 30. juna, kompletan iznos lanjske ostvarene dobiti upravo je zbog koronakrize ostavljen na raposlaganje toj firmi kao tzv. nerapoređena dobit.

Lani je kroz tivatsku autobusku stanicu prošlo ukupno 65.574 putnika što je 13,5 odsto više nego 2018.

Bonus video: