Darmanović: Prioritet je obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za koronavirus, koji će biti jednak za sve

"Pozdravljam aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora", istakao je Darmanović

5878 pregleda 18 komentar(a)
Darmanović, Foto: MVP
Darmanović, Foto: MVP

Jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta, saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) danas učestvovao na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu.

U saopštenju se navodi da je u fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19.

"Trenutno ključni prioritet je obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve. Pozdravljam aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora", istakao je Darmanović.

On je istakavši da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka.

Govoreći o klimatskim promjenama, šef crnogorske diplomatije je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030.

U saopštenju MVP se navodi i da je na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo riječi i o sajber bezbjednosti.

"Naglašavam važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija. U izazovnim vremenima pred nama, jedina opcija je intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma", kazao je Darmanović.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i nemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom.

Bonus video: