NIJE DOSTAVLJAO IMOVINSKE KARTONE

ASK: Obradović prekršio zakon

Agencija je slučaj protiv člana Glavnog odbora Socijaldemokrata pokrenula sredinom avgusta na osnovu pitanja Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG)

13636 pregleda 9 komentar(a)
Obradović, Foto: Boris Pejović
Obradović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je bivši direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Poslije ostavke na mjesto direktora u februaru 2018, Obradović je bio dužan da jednom godišnje u sljedeće dvije godine dostavlja imovinske kartone.

U odluci koju potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović, navodi se da to on to nije uradio.

Agencija je slučaj protiv člana Glavnog odbora Socijaldemokrata pokrenula sredinom avgusta naPublish and Update Time osnovu pitanja Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

CIN-CG je tada pitao Agenciju da li je pokretala postupak protiv njega i poslovnog direktora SD-a Emila Durumbašića zbog sumnje da nisu ispunili zakonske obaveze poslije odlaska sa funkcija

Njih dvojica su akteri “Ramade”, afere koja je dobila ime po istoimenom hotelu gdje je održan partijski skup SD-a plaćen iz državne kase.

Obradović je zbog zloupotrebe položaja u ovom slučaju osuđen na tri mjeseca robije, ali je kazna preinačena u uslovnu.

On je 25. avgusta Agenciji kazao da nije bio upoznat sa zakonskim propisima i da ga niko nije inforisamo da prema toj instituciji ima obaveze nakon prestanka funkcije.

U odgovoru je dodao da je kao javni funkcioner redovno dostavljao imovinske kartone, te “da se od dana prestanka funkcje njegova imovina nije značajno promijenila”, da nema nikakav razlog da ne dostavi karton i da je to učinio dan ranije.

U odnosu na posljednji dostupni imovinski karton iz 2018. godine, Obradović je prijavio da je njegova porodica postala vlasnik djelova jednog stana, dvije vikendice i velikog zemljišta.

Agencija je početkom septembra Obradoviću uputila obavještenje o rezultatima ispitnog postupka i dala mu priliku da se na njih još jednom izjasni.

Uvidom u povratnicu Pošte, utvrđeno je da je dostava uredno izvršena Obradoviću.

“Na osnovu navedenog proizilazi da je Nebojši Obradoviću dato pravo da se izjasni o rezultatima ispitnog postupka, ali da imenovani svoje pravo nije iskoristio”, navodi se u odluci koju potpisuje direktorica.

Kazna za kršenje zakona kreće se od 500 do 2.000 eura.