"MCP iznosi neistinite i nepotpune navode koji mogu da doprinose namjernim manipulacijama..."

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je i dalje na snazi i primjenjuje se, je osigurao jednakost svih vjerskih zajednica. Bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda, to je savremen i liberalan zakon, sa čvrstim uporištem u Ustavu Crne Gore i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi"

11088 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) iznosi neistinite i nepotpune navode koji i dalje mogu da doprinose namjernim manipulacijama i pogrešnom informisanju crnogorske javnosti, saopšteno je danas iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Oni su reagovali na navode MCP u tekstu "Sastanak Amfilohija, Đonlešaja i Fejzića odložen na neko vrijeme", objavljenom na Portalu Vijesti.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je i dalje na snazi i primjenjuje se, je osigurao jednakost svih vjerskih zajednica. Bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda, to je savremen i liberalan zakon, sa čvrstim uporištem u Ustavu Crne Gore i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi", ističe se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Oni su dodali da je Vlada Crne Gore bila odlučna da stvara uslove i okruženje u kojem je moguće društveno i kulturno izražavanje vjere uz afirmisanje tolerancije i sprečavanje nasilja.

"Prepoznata višedecenijska netrpeljivost postavila je društvenu obavezu da se spriječi diskriminacija svake vrste i da nijedna vjerska zajednica ne bude privilegovana. O koliko se izazovnom i osjetljivom procesu radilo potvrđuju brojni i dokumentovani incidenti motivisani vjerskom mržnjom. Bez obzira na politizaciju, prikrivene interese i otvorene najave o njegovom ukidanju ostaje nepobitna činjenica da je postojeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti nediskriminatoran i da pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere", kazali su iz Ministarstva za ljudska i maninjska prava.

Iz tog Vladinog resora su kazali i da do sada zaključeni ugovori sa vjerskim zajednicama ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način, već su kako tvrde iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, logičan sljed prepoznatih potreba, odgovornog i partnerskog odnosa i pristupa.

"Naglašavamo da Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom ima značaj ratifikovanog međunarodnog ugovora. Vlada Crne Gore je više puta pozvala SPC da, bez odlaganja, pitanja od zajedničkog interesa definišu i urede međusobnim ugovorom. Taj poziv i dalje stoji i od SPC se očekuje da pristupi, kao i u drugim demokratskim zemljama, jednostavnom postupku registracije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: