Kolašin: Više vode i kanalizaciona mreža dogodine

Ukupna vrijednost dva projekta je oko 6,75 miliona eura, kaže direktor kolašinskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”

3477 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćeapnović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćeapnović

U kolašinskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija“ planiraju nekoliko projekata koji bi trebalo konačno da vodosnabdijevanje i sistem kanalizacione mreže dovedu do zadovoljavajućeg nivoa.

U toku je, kako kaže direktor preduzeća Momčilo Bulatović, izrada projektnog zadatka i urbanističko-tehničkih uslova za čak 22 kilometra kanalizacione mreže. Planirano je da se projekat finansira iz IPA fondova, a njegova realizacija, zbog pandemije koronavirusa, pomjerena je za narednu godinu.

Za 2021. planiran je i projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Kako kaže Bulatović, i za taj projekat završen je idejni projekat, ali i Studija razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema. PPOV će se raditi u dvije faze, a planirano je da se finansira većinom iz IPA fondova.

“Ukupna vrijednost ta dva projekta je oko 6,75 miliona eura. U okviru njih, za potrebe pobljšanja vodosnabdijevanja, predviđeno je 605.000 eura... U toku je realizacija projekta kojim se poboljšava vodosnabdijevanje u gradskom i ruralnom dijelu, preko kancelarije gradskog menadžera. Predviđena je adaptacija postojećih i izgradnja jedne nove kaptaže na vodoizvorištu Rijeka Mušovća, izgradnja novog sistema za automatsko hlorisanje, ograde oko izvorišta novih mjernih instrumenata, opreme za lociranje gubitaka na mreži...”, rekao je Bulatović.

Prije devet mjeseci počele su i aktivnosti na sanaciji gubitaka u vodovodnom sistemu. Planirano je, objašnjava direktor, i da se uradi “generalna koncepcija snabdijevanja grada i prigradskih naselja, kao i da se podijele područja vodosnabdijevanja na visinske zone“.

Oko 150.000 eura vrijednost je interventnih mjera sanacije kvarova i nedostataka na primarnoj vodovodnoj infrastrukturi. Glavni projekat i revizija biće, najavljuje Bulatović, završeni za desetak dana. U sistem će biti uključen i rezervoar takozvane niske zone, čija je zapremina 3.000 kubika.

Bulatović, kao vrlo značajno, ističe idejno rješenje vodovodnog sistema, koji bi obezbijedio potrebne količine vode za piće, sanitarne potrebe, protivpožarnu zaštitu, ali i osnježavanje staza ski-centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

“Zahvatanjem dodatne količine vode za potrebe gradskog vodovoda stvoriće se uslovi za značajno poboljšanje vodosnabdijevanja Kolašina, a tako i za razvoj grada. Predloženim rješenjem, zahvatanje vode predviđeno je neposredno ispod izvora Ljevaje na koti od 1290 mnv“.

Bonus video: