Tajkunima daju istorijsku uvalu?

Potecijalnim zakupcima se nudi sedam katastarskih parcela u KO Đuraševići, ukupne površine 24.751 kvadrat, a koje su u katastru evidentirane kao pašnjaci, odnosno šume 3. klase

35233 pregleda 81 reakcija 17 komentar(a)
Zaleđe netaknute uvale, Foto: Siniša Luković
Zaleđe netaknute uvale, Foto: Siniša Luković

Aktivnosti koje je Ministarstvo finansija pokrenulo u vezi izdavanja u dugoročni zakup državnog zemljišta u uvali Brdišta u Tivatskom zalivu, uznemirile su stanovnike obližnjeg naselja Brda i dio ovdašnje javnosti koji smatraju da se taj posao namješta nekom od tajkuna bliskih dosadašnjoj vlasti i da je koncept tog projekta protivan javnom interesu lokalne zajednice.

Ministarstvo finansija je 17. avgusta objavio javni poziv za podnošenje ponuda na tenderu za davanje u zakup na period od 30 godina nepokretnosti u državnoj svojini u Opštini Tivat, sa investicionim ulaganjima radi izgradnje hotela ranga pet zvjezdica.

Potecijalnim zakupcima se nudi sedam katastarskih parcela u KO Đuraševići, ukupne površine 24.751 kvadrat, a koje su u katastru evidentirane kao pašnjaci, odnosno šume 3. klase. Jedini izuzetak je katastarska parcela 636, površine 3.426 kvadrata, koja se vodi kao “neplodno zemljište” a u suštini predstavlja samu obalu cijele uvale Brdišta - jednog od rijetkih preostalih neizgrađenih i nedevastiranih područja u Tivatskom zalivu.

Sve parcele nalaze se u zahvatu Državne studije lokacije za Sektor 25 - “Kalardovo - Ostrvo cvijeća - Brdišta”, a koju je Vlada donijela 2010. godine, ne pitajući mnogo lokalnu javnost da li se slaže sa rješenjima tog planskog dokumenta.

Uvala Brdišta je u istoriji Tivta poznata kao mjesto potapanja razarača “Zagreb” 17. aprila 1941. godine i pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere, o čemu postoji i spomenik na obali.

Sama uvala je nastavak obale iz pravca Kalardova prema obližnjem zaštićenom rezervatu prirode Solila.

Plaža u uvali je pješčana, neuređena, a u zaleđu je nisko mediteransko rastinje.

Važečim Prostornim planom Opštine Tivat predlaže se da se uvala Brdišta, sa pripadajućim obalama gdje je 17. aprila 1941. potopljen razarač “Zagreb”, zaštiti kao memorijalno područje, a obližnji kompleks Ostrvo cvijeća zaštiti kao spomenik prirode, kao i da se zaštite okolni brojni lokalitetu sa ostacima arheološlog i graditeljskog nasljeđa iz helenskog, rimskog i srednjovjekovnog perioda.

Međutim, planeri iz podgoričke kompanije “Urbi Montenegro”koji su po željama Vlade i investitora 2010. uradili još važeću DSL, to su u najvećoj mjeri odbacili, pa su u uvali Brdišta predvidjeli marinu i megalomansku izgradnju tri hotela i dva turistička naselja ukupne površine 200.663 kvadrata.

Katastarske parcele koje se sada na ovom tenderu Ministarstva finansija daju u zakup, pored ostaloga, formiraju ukupno četiri urbanističke parcele, od kojih je jedan određena gradnju jednog od tih hotela, dok se na drugoj urbanističkoj parceli nalaze zaštićeni objekti kulturne baštine - srednjovjekovni ljetnjikovci Dančulovina i Grgurovina koji su predviđeni za revitalizaciju. Ministarstvo finansija od zainteresovanih subjekata koji svoje ponude na ovaj tender mogu podnijeti do 15. oktobra, traži minimalnu godišnju zakupninu od 64.250 eura.

Srednjovjekovni ljetnjikovac Dančulovina
Srednjovjekovni ljetnjikovac Dančulovinafoto: Siniša Luković

Pored ostalih uslova, da bi se kvalifikovao za učešće na tenderu, ponuđač mora biti “domaći ili međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, nivoa pet zvjezdica, ili mora imati iskustvo u projektovanju i upravljanju marinama i nautikom”.

“Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima koji su po međunarodnom standardu nivoa pet zvjezdica i mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u upravljanju, projektovanju marinama i nautikom”, stoji u tenderu, uz napomenu da ponuđač mora imati pozitivan rezultat poslovanja u posljednje najmanje dvije godine, kao i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 5 miliona eura.

Iako je zvaničan cilj tendera gradnja hotela ranga pet zvjezdica u sada netaknutoj uvali, Ministarstvo finansija nije uopšte postavilo minimalni iznos te očekivane investicije partnera kome namjerava da na 30 godina ustupi skoro 25 hiljada kvadrata atraktivnog državnog zemljišta. Upravo u ovakvim čudim uslovima tendera, mještani obližnjeg naselja Brda kojima je dio parcela što se daju na tender do sada bio prirodni izlaz na obalu i plaža na kojoj se decenijama kupaju, kao i dio političke javnosti u Tivtu, vidi mogućnost da se atraktivna lokacija “namješta” nekim od crnogorskih privrednika sa dobrim vezama u dosadašnjoj vlasti koju je predvodio DPS.

Trenutno u uvali Brdišta postoji “privemeni objekat” - Airport Marina kako ga naziva njegov vlasnik, podgorička kompanija “Saniteko Group”, a koja je lani, u skladu sa ugovorom sa Morskim dobrom, napravila manju marinu koju čine plutajući pontoni ukupne dužine 100 metara za privez jahti, plutajući valobran dužine 40 metara, kao i fiksni betinski dio gata marine dužine 26,5 metara.

Planirani izgled marine (animacija)
Planirani izgled marine (animacija) foto: Airportmarina.me

Ukupno je “Saniteku” dato u zakup 8.000 kvadrata površine akvatorijuma uvale Brdišta ispred katastarske parcele 673/1 KO Đuraševići, kao i mogućnost da na obali postavi montažni objekat površine 8 kvadrata za potrebe kancelarije nove marine.

Sve to zajedno se vodi kao “plutajući privremeni objekat - pristanište i privezište”.

Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra u Tivtu, za period od 2019. do 2023. godine “Saniteku” je ova lokacija data u zakup kao najpovoljnijem ponuđaču za izlicitirani godišnji iznos zakupnine od 50.200 eura plus PDV. Firma iza koje stoji podgorički biznismen Vladimir Brnović je 20. jula potpisala aneks ugovora sa Morskim dobrom o zakupu ove lokacije kojom joj je njeno korišćenje produženo do 31. decembra ove godine, a naknada za zakup u skladu sa Trećim paketom socio-ekonomkih mjera Vlade za pomoć privredi od posljedica koronovirusa, umanjena je za 50 odsto.

“Problem nastaje jer Ministarstvo finansija daje na tender i parcelu koja uključuje samu obalu mora, a time sve nas ostale - vlasnike parcela u zaleđu koji smao preko te državne parcele imaju izlaz na more, lišava pristupa obali i ometa sve moguće buduće aktivnosti na našim nekretninama, ali i korišćenje obale od strane nas i naše djece, odnosno lokalnog stanovništva koje ovdje živi vjekovima”, kazao je za “Vijesti” jedan od mještana obližnjeg naselja Brda.

Njegov komšija koji je takođe insistirao na anonimnosti rekao je da mještani sa zabrinutošću prate tender Ministarstva finansija, ali i same aktivnosti u uvali Brdišta gdje su, po njegovim riječima, svakodnevno na terenu geometri koji nešto mjere.

“Vala Zagreb kako mi zovemo uvalu Brdišta je mjesto od istorijskog značaja i osim spomenika na obali, na dnu mora ovdje se može još uvijek nazreti po neki ostatak olupine slavnog ratnog broda. Tu je na dnu mora primijećena i kolonija zaštićenih velikih školjki palastura, ovdje u pribalnom mulju ima dosta kanjoča, a ovdašnji akvatorijum je prirodno mrijestilište više vrsta ribe. Naša djeca i mi tu decenijama dolazimo na kupanje zbog čega su svi mještani zaprepašćeni devastacijom i betonizacijom koja se zbog nečijih debelih ekonomskih interesa, sprema ovom prirodnom i kulturno-istorijskom dragulju”.

Uslovi tendera koje je Ministarstvo finansija objavilo a koji su po njima, “kreirani za potecijalno samo jednog ponuđača za koga je tender i nacrtan jer je mnogo detaljan i specifičan”, privukli su pažnju i tri građanske izborne liste - Narod pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, a koje će naredne sedmice od DPS-a preuzeti lokalnu vlast u Tivtu.

Bonus video: