Za snijeg spremni, garaži se nadaju

Kada je temperatura ispod nule, imamo problem da mehanizaciju stavimo u pogon istog trenutka, kaže direktor Miodrag Muratović
200 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2018. 18:05h

U nikšićkom Komunalnom preduzeću tvrde da su spremni za eventualne snježne padavine, iako im se mehanizacija nalazi pod “vedrim nebom”, na Duklu.

Direktor Miodrag Muratović kaže da se nada da će problem nedostatka garaže, ali i drugi, biti riješeni ove godine.

“Kada je temperatura ispod nule, imamo problem da tu mehanizaciju stavimo u pogon istog trenutka, jer je prvo moramo ugrijati i očistiti da bi bila spremna za rad. Veliki je nedostatak što nam je sva mehanizacija pod vedrim nebom...”

I Radoman Božović, radnik na obezbjeđenju, kaže da bi mehanizciju trebalo pod hitno “ukroviti”.

“I mi praktično radimo na otvorenom. Evo, pada kiša, a mi moramo da osposobimo vozilo da bi sjutra moglo da izađe na teren”.

Pošto im je, kako reče, čistilica zimi prioritetna mašina, drže je u radionici - da ne bi voda zamrzla i da bi u svakom trenutku bila spremna za rad.

“Snalazimo se koliko možemo. Posao završavamo, a vjerujemo da će biti bolje”, ističe Božović.

Iako su, kako tvrde, posljednjih godina nabavili veliki dio opreme, dio za čišćenje snijega tehnološki je star i spreman za zamjenu.

Prije svega, to se odnosi na opremu za posipanje soli, pa će i ove godine, ukoliko bude snijega, biti klizavo na nikšićkim ulicama i trotoarima.

“Sa opremom koju imamo nema šanse da možemo pokriti cjelokupnu opštinu sa posipanjem soli. Posipamo samo dio gradskih i prigradkih puteva gdje ima problema sa odvijanjem saobraćaja. Ako bude snijega sigurno će biti klizavo jer nemamo adekvatnu opremu”, kazao je Muratović.

On je za direktora postavljen 2011. godine i tvrdi da tada sem lopata nijesu imali ništa od opreme za čišćenje snijega, a da danas imaju odličnje snjegočistače.

Muratović tvrdi da je magacin pun soli i da imaju dovoljno pijeska za posipanje puteva i trotoara.

Muratović kaže da se nada da će do kraja mjeseca kupiti još jednu mašinu za čišćenje snijega.

“Imamo iskustva iz prethodnog perioda da neke djelove nijesmo mogli očistiti sa postojećom mehanizacijom, posebno golijska sela i dio u Banjanima. Čak nijesmo mogli sa mehanizacijom iznajmljenom od privatnika, pa nam je vojska izlazila u susret i tako smo to završavali prošle godine“.

Prema programu rada za 2018. godinu, planirana je nabavka mašine za čišćenje snijega na trotoaru i opreme za traktor iz mašinskog prstena.

Prvo se čisti na desetak mjesta

Izgradnjom zaobilaznice oko Nikšića povećalo se područje za čišćenje, a Muratović kaže da je olakšavajuća okolnost to što jedan dio grada čisti preduzeće Mehanizacija i programat i što Opština raspolaže određenom mehanizacijom.

“Komunalno je spremno za snijeg, kao i štab u Opštini. Svi su spremni, mašine su u funkciji i tačno se zna šta ko radi, jer kada padne snijeg u istom trenutku počinjemo da čistimo na desetak mjesta, a kasnije se prilagođavamo situaciji“.

Galerija

Bonus video: