Đukanović čestitao Jom kipur: Tekovine antifašizma su legitimacija savremene Crne Gore

On je istakao da su pripadnici Jevrejske zajednice, neodvojivi dio svih naših zajedničkih dostignuća

4333 pregleda 39 reakcija 13 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović čestitao je praznik Jon kipur svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i njenoj predsjednici Nini Ofner Bokan.

"Jom Kipur, praznik pomirenja, pokajanja i praštanja je podstrek milosrđu i uzvišenom osjećaju zajedništva s ljudima, što naši narodi s ponosom baštine kroz svu istoriju", naveo je Đukanović u čestitki.

On je rekao da je na tome utemeljena i viševjekovna tradicija njegovanja multietničkog sklada u Crnoj Gori, po čemu je prepoznatljiva u regionu i u širem okruženju.

"Ove univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma su legitimacija savremene Crne Gore, uvažene članice NATO, lidera u pregovaračkom procesu sa EU i važnog faktora regionalne stabilnosti, što je siguran okvir i za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Jevreja u našoj zemlji, i u ovom dijelu Evrope", kazao je Đukanović.

On je istakao da su pripadnici Jevrejske zajednice, neodvojivi dio svih naših zajedničkih dostignuća.

"Na tim osnovama moguće je odlučnije suprotstavljanje pojavama antisemitizma, asimilacije, ksenofobije, nacionalizma i svih sličnih pojava sa kojima se i danas Evropa i svijet suočavaju", rekao je Đukanović.

On je naveo da su aktivne mjere na očuvanju i izgradnji mira, ostvarivanju održivog razvoja i njegovanju međuvjerskog i međunacionalnog dijaloga, kontinuirani odgovor crnogorskih institucija na otakve pojave.

"Kontinuitet takvog postupanja mora biti očuvan i u narednom periodu na svim adresama u Crnoj Gori. To je naš zajednički zadatak u čijem daljem uspješnom ostvarenju Jevrejska zajednica, kao i do sada, ostaje siguran oslonac", poručio je Đukanović.

Bonus video: