Novi barski klub upozorava: Sa obale nema gdje da se peca

Pržica je napomenuo da imaju ogroman problem - u gradskom jezgru Bara nema ni 50 metara obale za njih, jer se ne smije pecati ni u lučkom, ni u akvatorijumu marine, a ni sa gradskih plaža
551 pregleda 2 komentar(a)
pecanje, Foto: Rumija
pecanje, Foto: Rumija
Ažurirano: 18.01.2018. 17:06h

Od početka godine, u Baru je sa radom i zvanično počeo Ribarski klub “Rumija”, četvrto udruženje sportskih ribolovaca.

Predsjednik je Branko Pržica, pored njega, osnivači su još i Viktor Dedaj, Goran Andrović, Zoran Đurišić i Nenad Krstić, a osnovni cilj je da se istinskim sportskim ribolovcima omogući da uživaju prava koja im daju propisi.

Pržica je “Vijestima” kazao da su u “Rumiju” od Saveza upravo pristigle prve dozvole za sportski ribolov - ukupno 25, što je, ističe, malo s obzirom na interesovanje.

“Potrudićemo se da dozvola bude još više, jer u ovom trenutku imamo više od 100 potencijalnih članova, i svima sada ne možemo izaći u susret. Savez je odlučio da na nivou države odštampa samo 2.000 dozvola, a kako je Bar najveći primorski grad, smatramo da bi ta kvota trebalo da bude veća”.

Pržica je napomenuo da imaju ogroman problem - u gradskom jezgru Bara nema ni 50 metara obale za njih, jer se ne smije pecati ni u lučkom, ni u akvatorijumu marine, a ni sa gradskih plaža.

“Počev od naftnih tankova na Volujici, pa do marine. Mi od države tražimo samo da radi ono što je sama propisala, dakle, da se suzbiju dinamitašenje, lov sa bocama noću, bacanje mreža na svega deset metara od obale i da koče vuku mreže na daljini od obale koju propisuje zakon”.

Pržica je skrenuo pažnju i na višegodišnji sezonski problem u Baru - da turisti, ne mogu da dobiju dozvole jer su podijeljene već početkom godine. Da bi se izbjegla jurnjava ribarske inspekcije za turistima - ribolovcima, Pržica predlaže da se razmisli o štampanju i izdavanju sezonskih dozvola.

“Potrebno je povećati broj ribarskih inspektora, jer je jedan nedovoljan za Bar, a kamoli za cijelo primorje. Potrebna nam je i telefonska linija na koju možemo odmah i direktno prijavit krivolovce, jer više vidi jedan sportski ribolovac koji je svaki dan na terenu, nego pet inspektora koji sjede u kancelarijama”. Interesuje nas i naš status na Skadarskom jezeru, odnosno u nacionalnom parku, kao i poribljavanje Rikavca i Željeznice jeguljom i mrenom”.

Bonus video: