Protest nikšićkih ugostitelja protiv mjera NKT-a

Oni su istakli da za tako veliki broj kovid pozitivnih u gradu pod Trebjesom nijesu krivi ugostiteljski objekti, kao i da će, ukoliko te mjere ostanu na snazi, biti prinuđeni da otpuštaju radnike jer teško se sami mogu izboriti sa ionako teškom ekonomskom situacijom. Očekuju da im, pored države, pomogne i Opština

9697 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Nikšić, Foto: Boris Pejović
Nikšić, Foto: Boris Pejović

Danas će se u pet do 12 ispred zgrade Opštine Nikšić okupiti vlasnici ugostiteljskih objekata i ugostiteljski radnici nezadovoljni novim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti koje su, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), na snagu stupile danas i koje, između ostalog, podrazumijevaju zatvaranje ugostiteljskih objekata.

„Dragi drugari, sjutra u 11:30h na Trgu slobode, mi, slobodni građani i ugostitelji, radnici, okupljamo se, a izazivamo javni protest u 11:55h ispred zgrade Opštine Nikšić, protiv mjera zatvaranja naših ugostiteljskih objekata, slobode, društvenog života. Pozivamo vas da date svoj doprinos, naravno, uz poštovanje svih mjera, nošenja maski, distance. Dobri duh Nikšića preko 100 godina čine kafane koje su ujedno i mjesta pozorišta, kulture, kreativnosti, ali i privrede od koje žive stotine i hiljadu Nikšićana”, stoji u pozivu ugostiteljskih djelatnika.

Oni su istakli da za tako veliki broj kovid pozitivnih u gradu pod Trebjesom nijesu krivi ugostiteljski objekti, kao i da će, ukoliko te mjere ostanu na snazi, biti prinuđeni da otpuštaju radnike jer teško se sami mogu izboriti sa ionako teškom ekonomskom situacijom. Očekuju da im, pored države, pomogne i Opština. Kako rekoše – ili da im pomognu, ili da ih puste da rade.

Juče se saopštenjem za javnost obratila i nevladina organizacija (NVO) "Udruženje ugostitelja Podgorice" zbog, kako su kazali, targetiranja ugostiteljskih objekata, od strane NKT-a i IJZ-a, kao isključivog krivca za širenje koronavirusa, a da, kako su naveli, nigdje nijesu objasnili na osnovu čega su došli do takvog zaključka.

"I ranijim odlukama donijete su iste mjere, ali se u praksi pokazalo da su neopravdane i pretjerane, što je i sada slučaj. Niti jedan ugostiteljski objekat nije bio izvor zaraze, jer se u njima maksimalno poštuju i sprovode higijenske mjere i mjere socijalne distance. Takođe, ostaje nejasno zašto su od ovih mjera izuzeti tržni centri, trgovačke radnje, teretane itd.? Ovo je još jedna u nizu nelogičnosti navedenih mjera", piše u saopštenju.

Ukoliko, kako su kazali, izostane obrazloženje zbog čega su ugostiteljski objekti targetirani kao krivci za širenje koronavirusa, pozvaće sve svoje članove, ali i ostale ugostitelje na teritoriji Glavnog grada i Crne Gore, kao i širu javnost, da ne poštuju najnovije mjere NKT.

“Ukoliko se dokaže neophodnost mjera koje su usvojene, a koje bi pogoršale ionako otežane uslove za funkcionisanje naše djelatnosti, tražimo maksimalno smanjenjenje plaćanja svih poreza (PDV, doprinosi itd). U suprotnom, svi dolje potpisani su saglasni da zatvore svoje objekte, jer ne postoji način da bi ovakav način poslovanja mogao da opstane na tržištu, što će u konačnom dovesti do gubitka velikog broja radnih mjesta i imati nesagledive posledice po crnogorsku privredu", piše u saopštenju NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice" koje su podržali udruženja ugostitelja Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Nikšića i Bijelog Polja.

Opštine u kojima je 14. dnevna kumulativna stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) iznad 1.200, pored Nikšića su i Berane i Andrijevica i za njih će u narednih 15 dana važiti najstrožije epidemiološke mjere. Pored zatvaranja ugostiteljskih objekata, zabranjuje se i kretanje od 22 časa do pet ujutro, kao i posjete po kućama.

Nikšić sa 1.423 zaražena na 100 hiljada stanovnika (za period od 12. do 25.septembra) je prvi na listi po broju oboljelih.

Bonus video: