PORUKA PREDSJEDNIKA LJEKARSKE KOMORE

Mugoša: Izdavanje licenci kada se za to stvore zakonski uslovi

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja Rješenjem iz marta prošle godine oduzelo Ljekarskoj komori sve zakonske ingerencije za izdavanja licenci za rad doktorima medicine
88 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.02.2019. 14:04h

Ljekarska komora Crne Gore preuzeće izdavanja licenci za rad doktorima medicine kada se za to stvore zakonski uslovi, saopštio je predsjednik tog tijela, Aleksandar Mugoša.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja Rješenjem iz marta prošle godine oduzelo Ljekarskoj komori sve zakonske ingerencije za izdavanja licenci za rad doktorima medicine.

„Ti poslovi su još u skladu sa navedenim pravnim aktom u rukama Ministarstva zdravlja“, rekao je Mugoša agenciji MINA.

On je objasnio da će izdavanje licenci biti obaveza Ljekarske komore kada joj Ministarstvo vrati takozvane prenešene poslove.

Mugoša je kazao da Ministarstvo hitnim dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje može donijeti bez bilo čije inicijative, može produžiti rok za sticanje prava na dobijanje licence za rad doktora medicine.

„Za mene je to i dalje njihova obaveza“, ponovio je Mugoša.

On je rekao da ne zna zbog čega u Ministarstvu ne primaju dokumentaciju koju su zahtijevali u dopisu upućenom svim direktorima zdravstevnih ustanova u Crnoj Gori prije nekoliko dana.

Mugoša je podsjetio da već godinu upozorava odgovorne u zdravstvenom sistemu i cjelokupnu javnost da će se ljekari u Crnoj Gori od danas naći u zoni krivične odgovrnosti jer neće posjedovati zakonitu licencu za rad.

On je kazao da prethodno rukovodstvo Ljekarske komore ni jedan svoj pravni akt nije usaglasilo za odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

„Iz tog razloga smo obavezni da najprije donesemo Statut Komore i pravilnik o dobijanju i obnovi licenci za rad. Kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost da su pomenuti akti usklađeni sa zakonom steći će se uslovi da Komora počne da radi javne poslove koji su joj dodijeljeni“, objasnio je Mugoša.

Kako je rekao, moraju biti precizni i pažljivi jer je licenca za rad javna isprava u rangu lične karte ili pasoša.

„Prije nego počnemo sa izdavanjem licenci moraćemo da donesemo pomenute pravne akte da bi na zakonit način pristupili obavljanju poslova koje nam je dodijelila država“, dodao je Mugoša.

Ljekarska komora je, kako je naveo, ustanova od javnog interesa s obzirom da joj je država povjerila određene javne poslove.

„U obavezi smo da povjerene poslove radimo isključivo u skladu sa zakonom i u tom dijelu za nas iz Komore neće biti kompromisa“, poručio je Mugoša.