Luksuz Hiltona i do 1.336 eura za dan

Prema fakturama koje je CGO dobio zahtjevom za slobodan pristup informacijama, Državna izborna komisija je korišćenje sala platila 43.000 eura, ali im nijesu dostavljene sve fakture, pa je nejasno da li će poreske obveznike sastančenje koštati još 27.000

44730 pregleda 67 reakcija 30 komentar(a)
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković

Dvije sale u hotelu “Hilton” za 52 dana korištenja Državna izborna komisija (DIK) platila je više od 43 hiljade eura.

To pokazuju fakture koje su na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) dobili iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz DIK, međutim, nisu dostavili i fakture za preostalih 14 dana ugovora sa hotelom Žarka Burića, pa nije jasno i da li će isplatiti i preostalih dvadeset i sedam hiljada od ugovorenih 70.000 eura, ali ni na šta će se ti troškovi odnositi.

To je, pored ostalog, kazao Damir Suljević iz CGO, komentarišući podatke iz dokumentacije o ugovoru DIK-a i hotela “Hilton” čije kopije su dostavljene toj NVO.

Iz Komisije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

DIK je, kako su “Vijesti” ranije objavile, sa “Hiltonom” potpisao ugovor o korišćenju dvije sale, a prema ugovoru, za 67 dana treba da plati 70.000 eura. Sredstva su DIK-u, uz saglasnost Vlade, isplaćena iz tekućih budžetskih rezervi, nakon što su obavijestili Skupštinu i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) “da je zbog epidemiološke situacije i zdravstvenih preporuka morala da za rad na sprovođenju parlamentarnih i lokalnih izbora obezbijedi prostorije u skladu sa epidemiološkim standardima u koje mogu biti smješteni svi očekivani učesnici u izbornom procesu.”

Iz CGO ranije su kazali da dokumentacija koju su dobili na drugi zahtjev za SPI, pokazuje da DIK nije sproveo postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom.

DIK je CGO sada dostavio i kopije faktura, ali samo za period od 10. jula do 31. avgusta, dok je ugovor sa “Hiltonom” potpisan do 14. septembra. “Fakture koje smo dobili od DIK-a potvrdile su naše ranije sumnje da se ne radi o zakonitom poslu. Jasno je sada da tu nije riječ o zakupu poslovnih prostorija, kako se navodi u ugovoru između DIK-a i ‘Hiltona’, već da se radi o uslugama, što podrazumijeva sprovođenje postupka javne nabavke u skladu sa zakonom i da taj postupak nije sproveden”, rekao je “Vijestima” Suljević.

Kazao je da ugovor o zakupu poslovnih prostorija “predstavlja pokušaj izigravanja odredbi Zakona o javnim nabavkama koji ne predviđa obaveznu tendersku proceduru za zakup nepokretnosti”, a da ni taj ugovor “nije ovjeren” kod ovlaštenog organa.

“Čime je apsolutno ništavan i ne proizvodi pravna dejstva. Takvim ugovorom, DIK je doveo u zabludu Vladu koje je odobrila 70.000 eura DIK-u za realizaciju ništavog ugovora od kojih je, po nama dostupnim fakturama, već potrošeno 43.140,87 eura”, kazao je Suljević.

Prema njegovim riječima, nema dileme da fakture dokazuju da se radi o uslugama, ali spornim smatra variranje iznosa koji se navode, a koji se kreću od oko 60 do više od 1.300 eura, za dan.

“Jasno je i laiku da nema tih nekretnina u Crnoj Gori čije su cijene mogle u ovih mjesec dana toliko varirati da bi jednog dana plaćali 63,72, a drugog 1.336,73 eura, a to su neke od varijacija iznosa dnevnih troškova za navodni zakup sale u ‘Hiltonu’ koju DIK tumači kao zakup nekretnine. Znači, tu se radi o različitim uslugama koje je DIK pravio, od zakupa sale, preko restoranskih i pratećih usluga, a bilo bi zanimljvo vidjeti prateće detaljne fiskalne račune koji se odnose na ove fakture”, kazao je Suljević.

Kopije faktura, u koje su “Vijesti” imale uvid, pokazuju i da je od 10. jula do 31. avgusta isplaćen iznos od 43.140,87 eura, a iz CGO navode da je nejasno da li će DIK za preostalih 14 dana, do 14. septembra do kada je zaključen ugovor, isplatiti skoro 27.000 eura, kako bi se ispunila ugovorena obaveza na iznos od 70.000.

Suljević je kazao i da se u Podgorici za potrebe konferencija i sastanaka sala može iznajminiti za 150 do 300 eura.

“Što znači da je DIK plaćao minimalno četiri puta više od toga, a da pri tom nije provjerio ni da li postoje javni prostori koje može koristiti bez naknade, poput recimo sale u staroj zgradi vlade”, rekao je on.

Za Marka Sošića iz Instituta alternativa (IA) zabrinjavajuće je da je Vlada uopšte dala 70.000 eura iz budžetske rezerve samo “na osnovu pola stranice šturog obrazloženja DIK-a”.

U dopisu koji je 12. avgusta Vladi uputio predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović, navodi se da su na sjednici toga dana razmatrali pitanje zakupa prostorija u “Hiltonu”, da su prostorije neophodne kako bi se ispoštovale mjere NKT-a o što bezbjednijem sprovođenju održavanja izbora u DIK-u, da prostorije planiraju da koriste od 10. jula, “okvirno... do kraja septembra” i da im je za to “okvirno” potrebno 70.000. Vlada je po tom zahtjevu postupila već sjutradan. Sošić je kazao da je Vlada “na osnovu gotovo blanko zahtjeva odobrila korišćenje budžetske rezerve DIK-u”.

“DIK-ov zahtjev za sredstvima iz rezerve ne sadrži objašnjenje u kojoj mjeri su im postojeće prostorije neodgovarajuće, koji su to zahtjevi koje ne mogu ispoštovati, odnosno, koje su karakteristike prostora koji bi bio odgovarajući. Ne sadrži ni izjašnjenje Uprave za imovinu da ne raspolaže prostorom koji bi bio adekvatan za zadovoljenje potreba DIK-a, kao i prepisku DIK-a i Uprave koja se morala odigrati. Zahtjev ne sadrži i objašnjenje zašto DIK traži dodatan novac - DIK je na poziciji ostalih usluga (sa koje je plaćen ‘Hilton’) već imao planiranih 162 hiljade za ovu godinu, pa su bili dužni da objasne da li su i na šta već potrošili ovaj novac prije nego što su tražili dodatna sredstva”, kazao je “Vijestima” Sošić.

Za trošak od 70.000 eura rekao je da je istovremeno pokazatelj lošeg rada Uprave za imovinu.

“I sistemskog problema upravljanja imovinom i poslovnim prostorima u javnom vlasništvu. Moguće je da smo mogli preduprijediti i ovih 70 hiljada za DIK i devet miliona za Monstat racionalnijim upravljanjem državnom imovinom, za šta je preduslov da znamo šta uopšte imamo, odnosno da imamo registar imovine, koji Uprava za imovinu nije uspostavila već 10 godina”, kazao je Sošić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija će u narednom periodu “morati da ozbiljnije kontroliše zahtjeve za korišćenje sredstava iz rezerve i realokacijama generalno”.

“Ovo uključuje i da se mora iscrpiti svaka mogućnost za uštedu, pogotovo ako Uprava za imovinu već raspolaže adekvatnim prostorom”, kazao je on. Suljević iz CGO rekao je da su članovi DIK-a “očito bez mnogo razmišljanja odlučili da nekog drugog mogu zakinuti u vrijeme velike ekonomske krize”. “Sve upućuje na to da je DIK ovim postupcima, suprotno propisima, nanio štetu budžetu Crne Gore, čime su ispunjeni elementi krivičnog djela za koje je, zbog osnovane sumnje da je počinjeno, CGO ranije uputio krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu”, rekao je on.

CGO je, kako su kazali iz te NVO, uputio i dopunu krivične prijave, uz koju su priložili i fakture dobijene na zahtjev za SPI.

“Očekujemo da o ovom jednostavnom slučaju Tužilaštvo brzo zauzme jasan stav”.

Odabrali Hilton i zbog blizine, putni troškovi bili ogromni

U obrazloženju odluke da zaključi ugovor sa “Hiltonom”, predsjednik Komisije Aleksa Ivanović, pored ostalog, navodi i “malu udaljenost” od DIK-a. “To zapada za oko, ako znamo na koji su način u prethodnom periodu trošili na putne troškove, čak i oni članovi koji žive u Podgorici”, kazao je Sošić.

“Vijesti” su lani objavile da je DIK na službena putovanja, dnevnice i druge benefite u 2017, 2018. i do maja 2019. potrošio blizu 200.000 eura, a da je samo jednom od članova za dvije sjednice u decembru 2018. za gorivo isplaćeno 1.475 eura.

“Radi se o istim osobama koje su zloupotrijebljavale i kršile propise u oblasti putnih troškova i dnevnica, uz pojedince koji su uzimali i po 10.000 eura za gorivo godišnje. Stoga je dobro je da je Državna revizorska institucija najavila da će razmotriti da uključi DIK u plan revizija za 2021”, kazao je Sošić, dodajući da je razloga za to bilo i ranije.

Bonus video: