"značajan napredak"

Osmoro romskih učenika upisalo fakultet, 115 završilo srednju školu

Projektom je bilo uključeno 20 srednjih škola u devet opština na nivou Crne Gore

3800 pregleda 5 komentar(a)
Foto: NVO Mladi Romi
Foto: NVO Mladi Romi

Nevladina organizacija Mladi Romi, koja sprovodi regionalni projekat Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada, završila je drugu godinu implementacije aktivnosti predviđenih ovih projektom, koji finansira Evropska unija posredstvom Romskog obrazovnog fonda.

Kako je saopšteno iz te NVO, i u drugoj godini implementacije projekat je obuhvatio sve srednjoškolce iz romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, kojih je u školskoj 2019/2020. bilo ukupno 120.

"Svi učenici su u toku školske godine imali mentorsku podršku radi redovnijeg pohađanja nastave i poboljšanja školskog uspjeha. Od ukupnog broja korisnika, 115 je završilo razred, od čega je 41 učenik/ca završio/la srednju školu. Prateći školski uspjeh učenika u toku prethodne i školske 2019/2020, ustanovljeno je da je za 72 učenika (broj istih korisnika u toku obje školske godine) školski uspjeh poboljšan za 8 %, dok je napuštanje škole smanjeno (školske 2019/2020. napustilo školu pet učenika)", navodi se u saopštenju.

Kako je od drugog polugodišta školske godine nastava odvijana onlajn, tako je i putem projekta obezbijeđena oprema za učenje (tableti sa interentom) za sve učenike koji su u tom periodu bili uključeni u ovaj vid nastave, pa je tako 40 tableta obezbijeđeno od projektnih sredstava posredstvom Romskog obrazovnog fonda, a 75 uređaja putem Američke ambasade. Na taj način se omogućio pristup nastavi i nastavku obrazovanja jer je većina korisnika bila bez neophodne opreme za rad i učenje na ovaj način.

Učenici starijih razreda su, kako se navodi, pored toga prošli obuku u prostorijama Biroa rada u Podgorici u vezi sa vještinama neophodnih za traženje zaposlenja nakon završetka srednje škole, a imali su prilike da se informišu o savjetima za pisanje CV-ja, pravilima oblačenja i ponašanja na razgovoru za posao.

Projektom je bilo uključeno 20 srednjih škola u devet opština na nivou Crne Gore. "Projektni tim NVO Mladi Romi je od početka školske godine započeo posjete školama, ali usljed njihovog zatvaranja i pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane virusom Covid 19, razgovori i info sesije sa korisnicima i mentorima su nastavljene online."

Takođe su, dodaje se, u okviru komponente zapošljavanja učenika koji su završili srednju školu, obavljene konsultacije sa različitim poslodavcima u cilju posredovanja u zaposlenju. "Situacija je u toku ove godine bila znatno izmijenjena promjenama u načinu rada koje je izazvao virus, pa smo u takvim, ograničenim okolnostima, uspjeli obezbijediti zaposlenje po osnovu ugovora o radu za dva svršena srednjoškolca, čiju su zaradu finansirali zajednički NVO Mladi Romi i poslodavac. Uz to, 16 učenika je uz podršku škole ili naše organizacije samostalno pronašlo posao i time se uključilo na tržište rada odmah nakon završetka srednje škole."

Pored toga, ove školske godine fakultet je upisalo osam studenata romske ili egipćanske populacije, što, ističu iz NVO Mladi Romi, predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu, kada nije bilo upisanih studenata iz RE populacije na Univerzitetu Crne Gore ili nekom od privatnih fakulteta.

"NVO Mladi Romi od školske 2020/2021. nastavlja sa projektnim aktivnostima podrške srednjoškolskim učenicima RE populacije i ulazi u treću godinu realizacije ovog projekta, koja će se završiti 30. juna 2021", zaključuje se u saopštenju.