SRK Nikšić tvrdi da ima informacije o svim krivolovcima na teritoriji opštine

Inspektor za slatkovodno ribarstvo, kada su u pitanju prekršajne prijave, ima zakonsko pravo da krivolovca kazni od 150 do 500 eura, dok se zatvorska kazna kreće od tri mjeseca, do godinu, koliko dobija povratnik, kazao sekretar SRK Nikšić Vlajko Simović
424 pregleda 3 komentar(a)
SRK Nikšić zaplijenjne mreže, Foto: Svetlana Mandić
SRK Nikšić zaplijenjne mreže, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.01.2018. 12:33h

Sportsko ribolovni klub (SRK) Nikšić od početka godine podnijelo je zbog krivolova dvije krivične i jednu prekršajnu prijavu. Kako je kazao Radovan Dragnić, na konferenciji za novinare, ribočuvarska služba bilježi izuzetno dobre rezultate i prvi put se desilo da u Nikšiću tokom praznika nije bilo nelegalne ulične prodaje ribe.

Komisija za zaštitu je formirana sredinom decembra prošle godine, kada je i reorganizovana ribočuvarska služba. Komisija broji deset članova, a angažovano je i deset čuvara volontera, uz tri čuvara koja su radno angažovana.

"Tokom januara na jezeru Krupac zaplijenili smo mrežu dužine 50 metara, a protiv NN lica podnijeli krivičnu prijavu. Krivična prijava je podnesena i protiv S.K. kod koga smo zaplijenili šest mreža u kojima je pronađeno 25 komada klena“, kazao je Bratislav Čolaković, predsjednik Komisije za zaštitu.

Prekršajna prijava je podnesena protiv M.D. koji je lovio na Zeti, iako je trenutno lovostaj i vrijeme mriješćenja pastrmke. Njemu su oduzeta sredstva za izlov ribe.

“Rapolažemo informacijama o svim izvršiocima nelegalnog izlova ribe, tako da ćemo u narednom periodu raditi na hvatanju i procesuiranju izvršilaca ovih krivičnih djela u saradnji sa inspektorom za slatkovodno ribarstvo, službenicima Centra bezbjednosti Nikšić i granične policije, sa kojima imamo izuzetnu saradnju”, kazao je Čolaković i dodao da će nastaviti sa radom na suzbijanju nelegalne ulične prodaje ribe.

Ribočuvar Željko Vukotić kazao je da je uglavnom riječ o istim licima koja se bave krivolovom, kao i da se dešava da su pojedini spremni i na fizički obračun.

“Imali smo i takvih prijava i tu nam dobro pomaže CB Nikšić, a i mi kao ribočuvari imamo sprej, suzavac, za samoodbranu”, kazao je Vukotić.

Prema riječima sekretara SRK Nikšić, Vlajka Simovića, tokom 2017. podneseno je osam krivičnih i pet prekršajnih prijava, a bilo je i prijava koje su odbačene.

“Sada prijave podnosimo uz mišljenje Direktorata za ribarstvo, po osnovu zapisnika, i iste koncipiramo zajedno sa inspektorom za slatkovodno ribarstvo i pripadnicima CB Nikšić”, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima inspektor za slatkovodno ribarstvo, kada su u pitanju prekršajne prijave, ima zakonsko pravo da krivolovca kazni od 150 do 500 eura, dok se zatvorska kazna kreće od tri mjeseca, do godinu, koliko dobija povratnik.

Bonus video: