Pomorcima usred krize uveli novi namet

Sve naknade za polaganje ispita u lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru povećane za čak 138 odsto

30814 pregleda 245 reakcija 26 komentar(a)
Zgrada Lučke kapetanije u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Zgrada Lučke kapetanije u Kotoru, Foto: Siniša Luković

Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) donio je Odluku o visini naknade za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti članova posade broda i jahte, koja je ovih dana i stupila na snagu.

Tom odlukom iza koje stoji direktor Direktorata, kapetan Vladan Radonjić (DPS), sve naknade za polaganje ispita u lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru, povećane su za čak 138 odsto. Povodom odluke da enormno poveća ove takse, reagovali su iz Unije pomoraca Crne Gore iz Kotora (UPCG), i u otvorenom pismu čelnicima MSP-a ukazali na njenu “neshvatljivu nelogičnost” i vraćanje iznosa na prethodni nivo.

Profesionalni pomorci, ali i svi drugi ljudi koji se rekreativno bave nautkom, dužni su da pred ispitnim komisjama lučkih kapetanija polažu stručne ispite za sticanje zvanja u pomorstvu - od najnižeg rekreativnog zvanja voditelja čamca, do najvećeg profesionalnog zvanja kapetana duge plovidbe. Istovremeno, profesionalni pomorci dužni su da periodično pred ovim komisijama polažu i ispite za tzv. obnovu klase, odnosno važenja raznih stručnih breveta koji potvrđuju da su osposobljeni za obavljanje određenih dužnosti na brodovima, odnosno rukovanje pojedinim specifičnim tehničkim sredstvima, mašinama i brodskom opremom.

Takse koje državna administracija Crne Gore naplaćuje od kandidata koji polažu obavezne stručne ispite pred komisijama lučkih kapetanija jedan su od glavnih izvora prihoda koje ostvaruju ti organi Ministarstva na čijem je čelu odlazeći ministar Osman Nurković (BS).

“S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19, kao i zbog vrlo lošeg položaja velikog broja pomoraca koji su u nemogućnosti da nađu zaposlenje, svakodnevno dobijamo primjedbe i zahtjeve od velikog broja naših pomoraca da im se objasni razlog nevjerovatnog povećanja od 138 odsto u ovako teškoj i složenoj situaciji. Ovom odlukom su najviše pogođene naše kolege pripravnici koji su, iako bez mogućnosti zarade, prinuđeni dovijati se i iznalaziti načine za izdvajanjem značajno veće sume novca za dobijanje osnovnih sertifikata koji bi im omogućili prvi ukrcaj, kao i velika sredstva za polaganje poručničkog ispita. I sve to bez ikakvih garancija da će uspjeti naći radni angažman u skorijoj budućnosti”, saopštili su iz UPCG-a.

Posebno su ukazali da nova Odluka koja je objavljena u Službenom listu 11. septembra, osim drastičnog povećanja taksi za sve koji žele pristupiti ispitima, istovremeno predviđa i značajno uvećanje naknada za članove ispitnih komisja, u odnosu na visinu njihovih naknad za rad iz 2017, a koje su važile do sada.

“Ovo takođe izaziva veliku sumnju u opravdanost donošenja odluke o povećanju naknada članovima komisija za polaganje ispita. Uvidom u Rješenje o imenovanju predsjednika, članova i sekretara ispitnih komisija i njihovih zamjenika za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o osnovnoj i posebnoj osposobljenosti članova posade, broj 345/20-05-6205/1 od dana 14. 9. 2020. lako se može primijetiti da su pojedini zaposlenici Ministarstva saobraćaja i pomorstva uzeli učešća u radu čak nekoliko desetina ispitnih komisija. Sve ovo možda i ne bi bio predmet naše analize da nismo iskreno zabrinuti za uspješnost i kvalitet obavljanja njihovih primarnih funkcija, a koje bi trebalo obavljati u okviru Ministarstva. Kao što vjerovatno i sami možete zaključiti, poražavajući rezultati posljednje IMSAS inspekcije, te nemogućnost sticanja punopravnog članstva Crne Gore u Paris MoU port state controla, upravo potvrđuju ove naše sumnje”, poručili su iz UPCG-a u otvorenom pismu koje su juče uputili čelnicima MSP-a.

Preplitanja državnih i privatnih interesa visokih činovnika MSP-a

Iz UPCG-a su zatražili hitno revidiranje nove Odluke i vraćanje visine naknada za polaganje ispita, odnosno za rad u ispitnim komisijama pri lučkim kapetanijama, na do sada važeći nivo.

Rad činovnika MSP-a u ispitnim komisijama lučkih kapetanija je nešto što već godinama izaziva negodovanje stručne javnosti jer su mnogi od njih, poput samog Vladana Radonjića, u direktnom konfliktu interesa. Kao državni činovnik Radonjić u ime MSP-a utiče na izdavanje odobrenja za rad mnogim trening centrima za obuku pomoraca u Crnoj Gori, a onda zajedno sa svojim kolegama iz drugih organizacionih cjelina MSP-a, kao instruktor privatno drži obuke kandidatima u tim centrima i za to dobija novac od vlasnika ovih centara.

Na kraju, kandidate koje su “obučili” u privatnim trening centrima, Radonjić i neke njegove kolege zaposlene u MSP, onda ispituju u stručnim komisijama lučkih kapetanija, pred kojima ovi polažu ispite za sticanje strukovnih ovlašćenja koje im, opet, izdaje MSP gdje je Radonjić visoki funkcioner.

Do sada se niko od tužilačko-istražnih organa u Crnoj Gori nije zainteresovao za ovakvu praksu nedozvoljenog preplitanja državnih i privatnih interesa od visokih činovnika MSP-a, ali je ona i te kako uticala na izuzetno loš rejting koji naša državna pomorska administracija ima kod međunarodnih pomorskih agencija i organizacija, zbog čega opet, indirektno, štetu trpe oni koji za sve to plaćaju najveći i simbolični i račun u novcu - crnogorski pomorci.

Bonus video: