1. oktobra počinje školska godina

Ministarstvo prosvjete: Škole spremne, pratiće se stanje narednih dana

Direktorica podgoričke škole "Vuk Karadžić" Svetlana Drobnjak poručila je da je određena bojazan potpuno očekivana, ali i poručila da su sve škole, od onih gradskih do seoskih, uradile sve što su mogle i što je trebalo da bi djeca bila bezbjedna

10511 pregleda 82 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrtići i škole spremno dočekuju početak školske godine 1. oktobra, od kada će se rad organizovati po smjernicama Instituta za javno zdravlje, ali i intenzivno pratiti stanje narednih dana, jer je uspostavljeni model podložan promjenama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Taj model, kako su pojasnili, znači da vrtići počinju sa radom, dok će škole funkcionisati tako što će đaci od 1. do 6. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole pohađati nastavu u školi sa skraćenim časovima, a ostali online, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi.

Kako je saopštila direktorica direktorata nadležnog za predškolsko i osnovno obrazovanje, Arijana Nikolić-Vučinić preko Uprave za imovinu organizovana je nabavka dezinfekcionih i drugih sredstava, u skladu sa količinama koje su tražile same škole i vrtići, tako da će ustanove biti opremljene, a držaće se i distanca i poštovati ostale mjere.

"Prema posljednjem istraživanju UNICEF-a i ambasade Velike Britanije koje je sproveo IPSOS, tri četvrtine roditelja se zalaže sa otvaranje škola, uz primjenu adekvatnih mjera prevencije. Škole će, sa svoje strane, učiniti zaista sve da djeca budu sigurna i da škole budu prijatno, ali istovremeno maksimalno epidemiološki kontrolisano okuženje, ali kako je jedan od ključnih elemenata bezbjednosti djece i ponašanje mimo školskog dvorišta, velike nade polažemo i u roditelje, koji su naši partneri. Trenutna epidemiološka situacija vrlo je kompleksna, mijenja se iz dana u dan, tako da očekujemo i mogu’a prilagođavanja i izmjene modela po kome sjutra đaci kreću. No, vidjećemo šta će se dešavati narednih dana", rekla je Nikolić-Vučinić.

Direktorica podgoričke škole "Vuk Karadžić" Svetlana Drobnjak poručila je da je određena bojazan potpuno očekivana, ali i poručila da su sve škole, od onih gradskih do seoskih, uradile sve što su mogle i što je trebalo da bi djeca bila bezbjedna.

"Od opremanja sredstvima za dezinfekciju do toga da ćemo razgovarati sa njima, učiti ih kako se drži distanca, nosi maska i sl. Djeci je potrebno poručiti prije svega da je ovo privremeno stanje, da maske nosimo da bismo zaštitili ne samo sebe nego i svoje bake i deke, te da što se bolje budemo pridržavali mjera, to će one kraće trajati, a mi ćemo se lakše i brže moći vratiti redovnim aktivnostima u starom okruženju", rekla je Drobnjak.

Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od sjutra emitovati na TVCG2 i to 1. 2. 3. 4. i 5. razred osnovne škole; Uci doma 2 (MNE sport 2) i to 6. 7. 8. 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole; Uci doma 3 (MNE sport 3) i to 2. 3. 4. razred srednje škole. Programska šema je u prilogu, a biće, zajedno sa detaljnim rasporedom časova, objavljivana svake nedjelje na portalu www.skolskiportal.edu.me gdje će biti pregledno i detaljno data, ali i na sajtu Ministarstva; sajtu www.ucidoma.me i društvenim mrežama Ministarstva.

Snimljeni materijal biće od sjutra dostupan i na YT kanalu UciDoma.

Preporučujemo za Vas