Opština Kolašin: Na ugovore o djelu potrošili 104.000 eura

U prvih šest mjeseci potrošeno 32.000 eura, što je skoro cijeli iznos planiran za ovu godinu

10249 pregleda 13 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Za samo godinu i po kolašinska opštinska administracija potrošila je na ugovore o djelu više od 104.000 eura. U prvih šest mjeseci, po tom osnovu, potrošeno je 32.000 eura, što je skoro cijeli iznos planiran za ovu godinu. Lani, umjesto prvobitno planiranih 21.000, isplaćeno je čak 72.000 eura.

Najviše angažovanja po ugovorima o djelu prošle godine bilo je u službi predsjednika Opštine, pa je rashod po tom osnovu 20.000, a sekretrijati za zaštitu životne sredine i društvene djelatnosti potrošili su po 12.000. odnosno 10.000 eura. U sekretarijatima za planiranje prostora i za finansije, na ugovore je potrošeno je 8.000, odnosno, 6.700 eura. Ugovora o djelu nije falilo ni u službama zaštite i komunalne policije, pa je njihov ukupan rashod blizu 11.000 eura.

Značajan broj potrošačkih jedinica lokalne uprave, tokom prve polovine ove godine, potrošile su sve ili čak premašile iznose planirane za 12 mjeseci za ugovore o djelu. Tako je, na primjer, u Sekretarijatu za finansije za cijelu godinu planirano 2.600, a do jula potrošeno 5.600 eura. Komunalna policija je čak tri puta premašila iznos planiran za cijelu godinu, pa je vrijednost ugovora o djelu od januara do jula bio čak 2.400 eura. Oko 5.000 eura potrošeno je u istom periodu, po tom osnovu, i u Sekretarijatu za društvene djelatnosti, iako je za za cijelu godinu planirano 4.000.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine (SO) predstavnici izvršne vlasti nijesu detaljno objašnjavali zbog čega se toliko troši na ugovore o djelu i pored činjenice da je značajno povećan broj zaposlenih u opštinskoj administraciji. Sekretar za finansije Dragan Bulatović je, odgovorajući na optužbe opozicije da je riječ o nezakonitom postupanju, kazao da je u pojedinim slučajevima ugovorima o djelu angažovan kadar za čije se zasnivanje radnog odnosa čekala saglasniost Vlade. To je, kazao je on, bio slučaj i u Agrobiznis centru. Šef odborničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković tvrdi da je aktuelna vlast rashode po tom osnovu prošle, u odnosu na 2017. godinu, povećala čak 100 puta.

Odbornik Demokrata Bojan Medenica objašnjava da se “ugovori o djelu zaključuju za poslove koji ne potpadaju pod djelatnost poslodavca“. Prema njegovim riječima, ta vrsta ugovora zaključuje se “za obavljanje nekih specifičnih poslova, kao što je, na primjer, pisanje projekta iz oblasti koja nije registrovana kao djelatnost Opštine ili izvršenje nekog fizičkog posla“. “Postupanje kolašinske lokalne uprave u tom smislu je zloupotreba i grubo kršenje svih zakonskih normi. Iako su nam na sjednici SO priznali da su ugovore o djelu koristili za zapošljavanja, očito ne znaju da se tako ne zasniva radni odnos i to nije tretirano Zakonom o radu. Riječ je o institutu obligacionog prava, kojim se jedno lice može angažovati najduže šest mjeseci u toku jedne godine“, objašnjava Medenica.

Vladajuća koalicija je, tvrdi on, “svjesno prekršila zakon i zloupotrijebili taj institut“. Medenica najavljuje da će Odbornički klub Demokrata tražiti spisak svih lica sa kojima su ugovori zaključeni, jer sumnjaju “da su korišteni najviše u partijske svrhe“.

“Ono što je poražavajuće je činjenica da su odbornici DPS-GB-SD, bez zadrške glasali i za završni račun budžeta i za polugodišnji izvještaj o primicima i izdacima. Ne čudi to, ako znamo da su glasali retroaktivno za plan i program SO za 2020. godinu, u kojem se između ostalog planira i proslava Dana opštine 28. avgusta, iako je taj dan već daleko iza nas. Toliko o ozbiljnosti i odgovornosti prema građanima Kolašina“, zaključuje odbornik Demokrata.

Bonus video: