Kolašinci se dva mjeseca guše u fekalijama: Državo, pomagaj, zdravlje je u pitanju

Da u zgradi živi odbornik ili neki funkcioner, kako bi se nadležni ponašali, pita stanar Grujica Matović
72 pregleda 5 komentar(a)
Kolašin, fekalije, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, fekalije, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.01.2018. 06:32h

Problem kanalizacije u zgradi u Ulici Dunje Đokić u Kolašinu nije riješen ni nakon više od dva mjeseca, pa su stanari zatražili pomoć od Ministarstva rada i socijalnog staranja jer im je, tvrde, ugroženo zdravlje.

U novembru prošle godine utvrđeno je da odvodna cijev kanalizacije nije priključena na septičku jamu, odnosno kanalizacionu mrežu. Prije toga, izlijevanjem otpadnih voda ispod temelja zgrade, oštećeni su stanovi u prizemlju, a fekalije su izbile na površinu dvorišta zgrade.

Tada su stanari bili prinuđeni da naprave kanal, koji fekalije odvodi u rijeku Svinjaču.

Sada tvrde da im je zdravlje ugroženo od izlijevanja fekalija.

“Probleme na zgradi mi stanari nijesmo izazvali, ne interesu nas ko je napravio problem i ko nas je doveo u ovakvu situaciju.

Molimo Ministarsto rada da nam pruži neophodnu pomoć, jer je među stanarima šest porodica koje primaju materijalno obezbjeđenje porodice. Fekalije se izlijevaju, njihov miris širi se u stanove”, kazao je Grujica Matović.

Kanal iskopan pored objekta, tvrdi on, u noćnim satima je opasan za stanare, pa su se neki i povrijedili prelazeći ga.

Matović kaže i da ih za skoro tri mjeseca niko od nadležnih nije posjetio da se uvjeri u kakvim uslovima žive.

“Pitam se, da u našoj zgradi živi odbornik lokalnog parlamenta ili neko ko obavlja javnu funkciju kakvo bi bilo njihovo ponašanje? Siguran sam da bi riješili problem po ubrzanoj proceduri.

Problemi na našem stambenom objektu vidljivi su i traju, rešenje se ne nazire skorije. Kao upravnik objekta pokušavam mjesecima da nađem sagovornika u organima lokalne samouprave. Osjećam se kao da sam zaposlen u Opštini, jer sam svako jutro tamo prisutan. Nažalost, bez rezultata”.

U Opštini kažu da su nemoćni do utvrđivanja činjenica

Opština je u decembru 2017. objavila da traži ponuđače za utvrđivanje činjeničnog stanja kada je riječ o priključcima zgrade na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu.

Kažu da bez utvrđivanja činjeničnog stanja ne mogu ništa da učine na zgradi, za koju fali dokumentacije.

Polovina stanova završena je 2013. godine, nakon sedam godina gradnje, kada su i dati na korištenje porodicama bez krova nad glavom.

Još nije poznato koliko su novca Vlada i Opština potrošile za taj projekat. Gradnja je počela 2006. godine, a trebalo je da se završi za 12 mjeseci.

Bonus video: