Demontiraju stazu oko ostrva Katič

Dogodine nova podvodna staza namijenjena turistima i lokalnom stanovništvu u akvatorijumu opštine Budva

2412 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa podvodne staze na Katiču, Foto: Dušan Varda
Detalj sa podvodne staze na Katiču, Foto: Dušan Varda

Krajem ove nedjelje i u prvim danima oktobra biće demontirana prva podvodna staza u akvatorijumu opštine Budva.

Staza je bila postavljena oko ostrva Katič ispred Petrovca, koje je već dugi niz godina planirano za prvo zaštićeno područje u moru (ZPM) u Crnoj Gori. To je još jedna u nizu aktivnosti koje u prošloj, ovoj i sljedećoj godini na tom području sprovodi NVO Mediteranski centar za ekološki monitoring (MedCEM) u okviru CEPF projekta “Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji potencijalnog zaštićenog područja u moru - Katič”, u saradnji sa NVO “Green Home” i Crnogorskim društvom ekologa.

“Podvodna staza je postavljena tokom ljetnje sezone i bila je namijenjena turistima, lokalnom stanovništvu i svim zainteresovanima da se neposredno upoznaju sa bogatstvom podvodnog svijeta. Stazu čini osam iz daljine uočljivih posebno obilježenih bova, ispod kojih se nalaze obostrane dvojezične table koje imaju različita slikovna i tekstualna objašnjenja o životinjskim, biljnim i prirodnim znamenitostima koje se mogu uočiti. Table su instalirane neposredno ispod površine, tako da su namijenjene, prije svega, posjetiocima sa maskom i perajima koji su došli da uživaju u razgledanju podvodnog svijeta u okolini ostrva Katič i Sveta Neđelja”, saopštio je predstavnik te NVO Dušan Varda. Staza je postavljena uz pomoć ronilačkog kluba “Petrovac” koji organizuje turističke zarone na ovom području, ali je koncepcija podvodnih staza takva da svako ko želi slobodno može da dođe i obiđe stazu samostalno i bez stručnog vodiča. Od sljedeće sezone, kako navodi Varda, se očekuje da bi mogla postati jedna od glavnih atrakcija za turiste koji posjećuju ovo mjesto.

“Pored zanimljivosti za turiste, podvodne staze predstavljaju veoma uspješno edukativno i informativno sredstvo koje kod većine posjetilaca doprinosi podizanju svijesti o neophodnosti zaštite prirode, mora i života u njemu. NVO MedCEM je prethodnih godina postavljala slične podvodne staze na teritoriji opštine Bar (2017/18. u Maljeviku i 2019. u okolini Ratca), dok je u narednom periodu posebna pažnja mnogih iz NVO sektora usmjerena ka području Katič. Naime, poslije više od 10 godina priprema, očekuje se da bi do kraja naredne godine moglo doći do ustanovljenja prvog zaštićenog područja u moru “ZPM Katič”, koje bi trebalo da obuhvati širi priobalni deo od Rta Skočiđevojka do uvale Maljevik. Crna Gora je ostala kao jedina zemlja Mediterana koja još nije ustanovila nijedno zaštićeno područje u moru, što se smatra jednim od osnovnih instrumenata u zaštiti prirode. Bez ustanovljenog zaštićenog područja u moru nema prihvatanja međunarodnih standarda koji su, između ostalog, i osnovni preduslov za prijem države u EU”, saopštio je Varda.

Bonus video: