Rabrenović direktor i supruzi - glavnoj urednici

On se nije odazivao na zakazane rasprave, ali je poslao pisano izjašnjenje u kojem navodi da ne postoji kršenje zakona o sprečavanju korupcije
411 pregleda 1 komentar(a)
Dragić Rabrenović, Foto: Screenshot (Youtube)
Dragić Rabrenović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 17.01.2018. 21:14h

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović prekršio zakon o sprečavanju korupcije, jer je u vrijeme imenovanja na tu funkciju njegova supruga Andrijana bila glavna urednica tog lokalnog javnog servisa.

U odluci se navodi da je nesumnjivo utvrđeno da je Rabrenović 3. februara 2016. godine imenovan na javnu funkciju direktora Radio Bijelo Polje, gdje je radila i njegova supruga, što je suprotno odredbama zakona o sprečavanju korupcije i o elektronskim medijima i Statuta Radija.

Odluka je konačna u postupku pred Agencijom.

Navode da se Rabrenović nije odazivao na zakazane rasprave, ali je poslao pisano izjašnjenje u kojem navodi da ne postoji kršenje zakona o sprečavanju korupcije.

”Rabrenović je naveo da glavna i odgovorna urednica nije član Savjeta, niti bi to mogla da bude, pri čemu je jasno da se odredbe Zakona o izboru savjeta ne mogu primjenjivati na zaposlene u nekom mediju, te da se član 17 Zakona o elektronskim medijima isključivo odnosi na izbor članova Savjeta, kao organa upravljanja i direktor sa tim izborom nema nikakve povezanosti. Takođe je naveo da njegova supruga Andijana na nedoređeno zaposlena 2003. godine pod djevojačkim prezimenom Žujović”.

Navodi se da je uvidom u dopis gradonačelnika Bijelo Polje, utvrđeno je da je Rabrenović na mjesto direktora imenovan u februaru 2016. na period od četiri godine.

“Na osnovu navedenog utvrđeno je da je Rabrenović tada imenovan za mjesto direktora, dok je njegov bračni drug bila zaposlena u Radiju Bijelo Polje, što je suprotno zakonu o sprečavanju korupcije”, piše u obrazloženju odluke Agencije.

Iz Nevladine organizacije “Euromost” ranije su tražili od nadležnih institucija da ispitaju kako je bivši Savjet mogao da izabere Rabrenovića za direktora, jer je sestrić poslanika DPS-a Tarzana Miloševića, podsjećajući da je Zakonom o elektronskim medijima propisano da “članovi Savjeta ne mogu biti poslanici i odbornici, kao i lica koja se nalaze sa njima u krvnom srodstvu u prvoj liniji, bez obzira na stepen srodstva u pobočnoj liniji, do drugog stepena srodstva i srodstvu po tazbini”.

Bonus video: