"Vlada nije poštovala vladavinu prava"

Novo okupljanje penzionera KAP-a

“Nećemo odustati od okupljanja dok ne dobijemo svoje pare, koje nam pripadaju po pravdi i zakonu”, kazao je Raković agenciji Mina-business

2034 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

“Nećemo odustati od okupljanja dok ne dobijemo svoje pare, koje nam pripadaju po pravdi i zakonu”, kazao je Raković agenciji Mina-business.

On je saopštio da Vlada nije poštovala vladavinu prava, niti je realizovala zakone koje je donijela Skupština kao najveći zakonodavni organ.

”Očekujemo da naš zakon realizuje nova vlast koja se bori za vladavinu prava, podjelom na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, u okviru njihove nadležnosti”, rekao je Raković.

On je dodao i da od sudskih odluka zavise njihovi dalji potezi.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.