Učenici iz Miločana neće ići u školu dok ne počnu obećani radovi na ruiniranom objektu

"Narednih deset dana svoju djecu nećemo slati, niti će raditi online, sve dok ne dođu majstori i dok nešto ne počne da se radi. Direktorica škole nam je kazala da će radovi početi za deset dana i da djecu šaljemo u Rastovac. Nećemo ići dok ovdje ne počnu radovi. Ovdje ćemo ih sačekati", poručila je Milena Radović, čiji sin je ove godine krenuo u prvi razred

9027 pregleda 30 reakcija 7 komentar(a)
danas ispred škole u Miločanima, Foto: Svetlana Mandić
danas ispred škole u Miločanima, Foto: Svetlana Mandić

Učenici područnog odjeljanja Osnovne škole "Ivan Vušović", iz nikšićkog naselja Miločani, kako sada stvari stoje, u đačke klupe neće makar još desetak dana.

Roditelji su sa djecom, kao što su i obećali, došli ispred škole i poručili da će njihovi mališani početi sa nastavom, tamo gdje im odrede iz matične škole, tek kada vide početak radova na zapuštenom objektu.

foto: Svetlana Mandić

"Narednih deset dana svoju djecu nećemo slati, niti će raditi online, sve dok ne dođu majstori i dok nešto ne počne da se radi. Direktorica škole nam je kazala da će radovi početi za deset dana i da djecu šaljemo u Rastovac. Nećemo ići dok ovdje ne počnu radovi. Ovdje ćemo ih sačekati", poručila je Milena Radović, čiji sin je ove godine krenuo u prvi razred.

Radović
Radovićfoto: Svetlana Mandić

Umjesto, kako rekoše roditelji, da njihova škola bude bogatija za 13 prvaka, šestoro je zbog loših uslova odustalo, tako da je u prvi razred krenulo njih sedmoro.

foto: Svetlana Mandić

Jedino su oni ušli u školu gdje ih je dočekala učiteljica Biljana Đoković, podijelila im knjige i poželjela početak školovanja, dok se njena koleginica, Milka Miličić, ispred škole obratila učenicima i roditeljima.

foto: Svetlana Mandić

"Dobro jutro svim roditeljima i djeci, posebno našim malim prvačićima koji su prvi put u školi. Jeste da to nije ono što bi trebalo da bude ali, imamo sva obećanja i nadamo se da će biti", kazala je Miličić.

foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo prosvjete je početkom avgusta objavilo da je rekonstrukcija škole u Miločanima jedan od tri projekta koje je to ministarstvo planiralo rebalansom budžeta, kao i da će radovi, čija je vrijednost 75.000 eura, biti završeni do kraja godine. Kako su tada najavili, radovima će biti obuhvaćena rekonstrukcija krova, izrada nove fasade, zamjena postojeće spoljašnje stolarije, sanacija toaleta i kompletnog enterijera.

"Od nas se traži i zdravlje i znanje, pa se pitam da li će se znanje steći u ovakvim uslovima i da li se zdravlje ovdje može imati. Ako ćemo o zdravlju po Institutu, onda nas sve priključite na respiratore. Pitam se jesu li ovo status i prava djece kakva danas vladaju u Crnoj Gori. Zašto naša djeca nemaju uslove kakve imaju sva djeca u Crnoj Gori? Ako ih imaju kući, imaće ih i ovdje", ogorčena je Marina Mitrović, čije dvoje djece pohađa ovu školu.

Marina Mitrović
Marina Mitrovićfoto: Svetlana Mandić

Željko Mitrović ističe da su uslovi u školi loši i da, po dogovoru, čekaju da radovi počnu, ali da niko od njih ne zna šta će biti.

Željko Mitrović
Željko Mitrovićfoto: Svetlana Mandić

"Evo već pet godina isto. Dim nas je dočekivao kad je hladno, a kad je kiša od banjica, lavora i kanti nijesmo mogli proći. Ovo nije ništa novo. Samo da smo živi i zdravi i mi i naša dječica. Niti znamo kuda da idemo niti šta da radimo. Ovaj je virus i ova muka, s tim moramo da se nosimo, ali žalosno je što djeca ne mogu da uđu u školske klupe, da vide učionice kojih su se uželjeli od marta, da vide svoje divne učiteljice. Naše učiteljice su izvrsni učitelji i vaspitači, odavde su izlazile divne generacije i sa znanjem i vaspitanjem. Djeci škola nedostaje kao vazduh ili voda. Jutros su pohrlili u školu, a ne znaju gdje idu. Kao da smo stražari ovdje, žalosno", kazala je Snežana Radojičić.

Radojičić
Radojičićfoto: Svetlana Mandić

Učenici su prošle godine, zbog nevremena koje je dodatno uništilo ionako neuslovnu školu, školskim minibusom na časove išli u najbližu školu, u mjestu Rastovac, udaljenu oko četiri kilometra.

Direktorica škole, Tatjana Đurković, nije željela da primi novinare "Vijesti", a iz Ministarstva prosvjete, koje je ranije kazalo da je posao rekonstrukcije škole u nadležnosti Uprave javnih radova, nijesu odgovorili gdje će i kada djeca početi sa nastavom.

"Ministarstvo prosvjete je 18. septembra 2020. godine Upravi javnih radova dostavilo projekat adaptacije JU OŠ ‘Ivan Vušović’, PO Miločani. S obzirom da projektna dokumentacija nije revidovana I da ne sadrži potrebne grafičke priloge, neophodne za nesmetano izvođenje radova, Uprava javnih radova je 24. septembra projektnu dokumentaciju vratila Ministarstvu prosvjete na reviziju i dopunu. Do danas nismo dobili odgovor Ministarstva prosvjete po ovom pitanju", odgovorili su iz Uprave javnih radova, pa zbog toga ne mogu ni precizirati kada će radovi početi.

Bonus video: