Istraga o navodnoj korupciji na Univerzitetu Crne Gore: Govori iz Skupštine završili kod tužilaca

Rektorat, na čelu sa rektorom Danilom Nikolićem, dostavio podnesak Vrhovnom državnom tužilaštvu u cilju detaljnog ispitivanja izrečenih tvrdnji na skupštinskom zasjedanju 22. juna. Podgoričko tužilaštvo istražuje da li u radnjama nekog lica na UCG-u ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. U svojstvu svjedoka saslušani poslanici Branka Bošnjak i Andrija Popović, koji su tokom skupštinskog zasjedanja upozorili na obavještenja studenata da postoje profesori kod kojih se ispiti polažu samo uz koverat

34770 pregleda 83 reakcija 15 komentar(a)
Rektor Nikolić tražio da se provjere navodi o korupciji na UCG: Zgrada Rektorata, Foto: Boris Pejović
Rektor Nikolić tražio da se provjere navodi o korupciji na UCG: Zgrada Rektorata, Foto: Boris Pejović

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo istražuje tvrdnje poslanika - da na Univerzitetu Crne Gore ima korupcije i da se na pojedinim fakultetima trguje ispitima.

Istragu je, potvrđeno je “Vijestima”, tražio rektor Univerziteta Danilo Nikolić. Svoje tvrdnje su pred tužiocima do sada obrazložili poslanici Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta i Andrija Popović iz Liberalne partije.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu je formiran predmet povodom pomenute krivične prijave. Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici preduzima sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja odlučujućih činjenica. Predmet se nalazi u fazi izviđaja. Nakon ocjene spisa predmeta i sprovedenih dokaznih radnji, tužilac će cijeniti da li u radnjama nekog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovoreno je “Vijestima” iz ODT Podgorica.

Iz Rektorata UCG, odgovorili su da su, reagujući na navode poslanika bivšeg saziva Skupštine Crne Gore izrečenih tokom prvog redovnog skupštinskog zasjedanja održanog 22. juna, dostavili podnesak Vrhovnom državnom tužilastvu u cilju detaljnog ispitivanja izrečenih tvrdnji.

“A koje se tiču navodnih koruptivnih radnji na UCG. Kako je UCG centralna institucija crnogorskog obrazovanja, nauke i kulture, paušalne ocjene i dokazima nepotvrđene tvrdnje maksimalno ugožavaju integritet ne samo nastavnog osoblja, već i studenata i same institucije kojoj pripadaju, te iste nećemo i ne možemo dozvoliti bez obzira ko ih je izgovorio. Upravo cijeneći javno izgovorene riječi poslanika, koje impliciraju postojanje krivičnog djela, Univerzitet je pozvao nadležno tužilaštvo da navode do detalja ispita. Kako je Univerzitet institucija od važnog društvenog interesa koja zakonske propise striktno primjenjuje, svaki mogući nagovještaj koruptivnih radnji uvijek će biti procesuiran jer i na taj način Univerzitet daje primjer budućim akademskim građanima zbog kojih i postoji”, poručili su iz Rektorata.

Poslanica Branka Bošnjak potvrdila je “Vijestima” da je u svojstvu svjedoka dala iskaz pred tužiocima. Kako je kazala, “sa zadovoljstvom” je svjedočila.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

“Kako sam već i tokom te sjednice u Skupštini govorila, i tužiocima sam saopštila sve što znam u vezi sa dobro poznatim slučajem profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića, kod koga je, nažalost, uzalud znanje. Kod njega se ispit polaže na sve druge načine osim znanjem. Odavno je to javna tajna, ali je, zbog dobrih političkih ‘leđa’, Univerzitet zatvarao oči pred ovim vrlo izraženim problemom i sad su se sjetili da im to neko drugi završi umjesto njih. Ali, ipak je bitno da se vrši izviđaj, a dokaza je na pretek ako tuzilaštvo pokaže volju, jer i sama tužiteljka je završila Pravni fakultet i zna na koji se način polagala kod Mujovića”, kazala je Bošnjak.

Poručuje i da “taj čovjek svojim ponašanjem bruka časnu profesiju i Univerzitet, i ne zaslužije ni da se na 100 metara primakne ustanovi, a ne da predaje”.

“Ali moglo mu je biti, jer takvi kadrovi su bili poželjni odlazećoj vlasti koja je uspjela da sve moralne vrijednosti degradira. A na sve to je kukavički ćutala i akademska elita, da se ne zamjeri njegovim ‘dobrim leđima’, dok su studenti molili za pomoć. Većina onih koji su zahtijevali, iz godine u godinu, da se mijenja Zakon o visokom obrazovanju da bi im se produžio rok za završetak po starom sistemu su zapravo ljudi koji su ‘zakočili’ na Mujovićevom ispitu”, kazala je Bošnjak.

Ističe da je tužiocima ispričala sve što zna:

”I šemu po kojoj se to radilo, čak i za čuveno prepravljanje ocjena poslije diplomiranja njegovoj tadašnjoj asistenkinji. Nadam se da će se i neki studenti javiti da svjedoče, kako bi ovakve ljude uklonili sa Univerziteta. A sve se to znalo i zataškavalo se. Zato ponavljam - nije on kriv, kriva je vrhuška Univerziteta i Pravnog fakulteta koja sve to zna ali mu toleriše, dakle krivi smo mi što smo dozvolili. Zato je neophodno dobro provjetravanje Univerziteta koji pod hitno treba osloboditi od ovakvih i njemu sličnih kadrova koji kontaminiraju akademski prostor”.

Bošnjak ohrabruje studente i sve one koji su imali iskustva sa polaganjem kod Mujovića, da se jave i pomognu tužilaštvu.

“Kako im ne bi ostavili prostora da kažu da nema dovoljno dokaza, jer sam sigurna da ih ima na pretek. Sad je šansa, s obzirom na to da je pokrenut izviđaj”, zaključila je ona.

Popović: Ponudio sam načine da se dođe do dokaza

Poslanik LP-a Andrija Popović potvrdio je “Vijestima” da je svjedočio pred tužiocima.

Popović
Popovićfoto: Boris Pejović

“Ja nemam dokaze, ali sam ponudio načine kako bi se moglo doći do dokaza. Očekujem da će tužilaštvo sve istražiti do kraja”, poručio je Popović.

Poslanik LP-a je tokom izlaganja na sjednici u junu saopštio da istraživanja pokazuju da skoro 62 odsto studenata smatra da ima korupcije na Univerzitetu.

“…Da pojedini profesori traže novac za određene ispite… Ja sam dobio i imena nekih profesora. To je opštepoznato, to kola već godinama. Radi se o profesorima iz Podgorice i Kotora. Dobio sam uvjeravanja od studenata i studentkinja da je poznata stvar da se ti ispiti ne mogu završiti bez mita”, saopštio je Popović, između ostalog, na sjednici 22. juna.

Bonus video: