Crveni krst Bijelo Polje starijim osobama uručio skromne poklone

Ovaj datum je, naveo je Rudić, uvijek i prilika da se istaknu rezultati rada, ali i ukaže na velike potrebe i probleme sa kojima se stariji u Crnoj Gori suočavaju. Istraživanja pokazuju da se najčešći problem starijih odnose na: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige

2194 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Shutterstock
Bijelo Polje, Foto: Shutterstock

Uručivanjem skromnih poklona i obilaskom starijih korisnika u Bijelom Polju danas opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje obilježava 1. oktobar Međunarodi dan starijih osoba.

"Ove godine obilježavanje Međunarodnog dana starijih u skladu je sa trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu, zemlji, ali i svijetu. Usljed pojave virusa COVID19, grupne edukativne i zabavne aktivnosti kojima se tradicionalno obilježava ovaj datum neće se izvoditi, a sve sa ciljem očuvanja zdravlja starijih. Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje ovaj datum tradicionalno je obilježavala u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz pomoć Sekretarijata za lokalnu samoupravu, ali ove godine planirane aktivnosti zbog pandemije nijesmo mogli da sprovedemo. Kroz realizaciju projekta sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, naše gerontodomaćice će obići 21 korisnika i uručiti im skromne poklone povodom ovog važnog datuma, dok će volonteri i zaposleni obići 20 korisnika sa kojima realizujemo projekat Zdravo strarenje kojima će biti uručeni takođe skromni pokloni a vezani za zdravu ishranu (voće, med, mlijeko, čajevi itd..)." - saopštio je sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Zoran Rudić.

Ovaj datum je, naveo je on, uvijek i prilika da se istaknu rezultati rada, ali i ukaže na velike potrebe i probleme sa kojima se stariji u Crnoj Gori suočavaju. Istraživanja pokazuju da se najčešći problem starijih odnose na: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige.

“Iz tog razloga, aktivnosti Crvenog krsta su prvenstveno usmjerene na rešavanje navedenih izazova. Od početka epidemije virusa COVID 19 aktivnosti Crvenog krsta su prvenstveno usmjerene na starije koji su prepoznati kao posebno rizična grupa. U tom smislu Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje je pored gerontodomaćica angažovaa i volontere koji su obavljali nabavku i administrativne poslove za starije kako bi oni slijedili savjete nadležnih i boravili kod kuće. U kontinuitetu se pružala psiho-socijalna podrška kao i podjela humanitarne pomoći za socijalno najugroženije starije osobe u našem gradu”, kazao je Rudić.

Bonus video: