Bijelo Polje: Ispituju gdje završava motorno ulje

Inspekcija ispituje i da li servisi imaju specijalne spremnike za odlaganje ulja iz automobila, ili ga, kako mnogi sumnjaju, prosipaju u Lim
52 pregleda 3 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 17.01.2018. 17:47h

Tržišna inspekcija obavlja pojačan nadzor na cijeloj teritoriji bjelopoljske opštine, nakon što su iz nevladinog sektora saopštili da je registrovana samo trećina od stotinak auto i servisa za pranje.

Inspekcija ispituje i da li servisi imaju specijalne spremnike za odlaganje ulja iz automobila, ili ga, kako mnogi sumnjaju, prosipaju u Lim.

Portparolka Tržišne inspekcije Milena Ostojić saopštila je da će nakon obavljenog nadzora odgovoriti na pitanja “Vijesti” o broju neregistrovanih servisa i načinu skladištenja otpada.

Iz bjelopoljske NVO “Green power” kažu da nije poznato gdje završava ulje iz 10.000 automobila i da nadležni u Bijelom Polju i državi “ne vode računa o tome”.

Prema podacima Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj u koji su “Vijesti” imale uvid, u njihovom registru je svega 20 auto-servisa.

Iz NVO “Green power” su ocijenili da navedeni podaci jasno ukazjuju na zloupotrebe i nepoštovanje zakonskih propisa.

“Pitamo nadležne koliko od registrovanih servisa imaju neophodne elaborate o procjeni uticaja na životnu sredinu, imajući u vidu da skoro niko nema ugrađene separatore za izdvajanje zauljenih otpadnih voda, kao i propisane posude za skladištenje i čuvanje otpadnih ulja. Niko nema odgovor na to šta se dešava sa količinom od minimalno 70 tona ulja, koje se promijeni u vozilima. Mnogi divlji servisi i autopraonice rade u skrivenim garažama, daleko od očiju javnosti i ta brojka prelazi preko 100 servisa, od kojih svega 29 ima nekakve dozvole za rad, ali ni ti registrovani ne ispunjavaju zakonom predviđene ekološke uslove za rad”.

Iz te NVO pitaju i gdje završi navodno desetine hiljada automobilskih guma koje se promijene na automobilima tokom godine.

Sekretar sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Džafer Gusinjac potvrdio je da su podaci NVO tačni u smislu broja registrovanih subjekata.

“Međutim, nije posao našeg Sekretarijata da utvrđuje gdje se odlažu ulja, gume, i nije je nadležan da utvrđuje legalnost tih objekata”.

Bonus video: