Ašanin: U nikšićkoj bolnici osam pacijenata životno ugroženo, kovid pozitivno pet ljekara, 17 medicinskih sestara...

"Ovi pacijenti koji su životno groženi su u uzrasnoj dobi od 45- 75 godina. Imamo dvoje djece koje su stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju", kazao je direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin

12121 pregleda 133 reakcija 8 komentar(a)
Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Ašanin, Foto: Svetlana Mandić

U Opštoj bolnici Nikšić trenutno se liječi 75 pacijenata pozitivnih na koronavirus, osam je životno ugroženo i nalaze se na jedinici intezivnog liječenja, jedan pacijent je trenutno na respiratoru i tri na neivanzivnoj ventilaciji.

"Ostali su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju. Imamo sve životne dobi na liječenju, od djece do 85 godina starosti. Ovi pacijenti koji su životno groženi su u uzrasnoj dobi od 45- 75 godina. Imamo dvoje djece koje su stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju", kazao je direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin.

Što se tiče zdravstvenih radnika, kovid pozitivno je pet ljekara, 17 medicinskih sestara i tri zaposlena u tehničkoj službi.

"To samo po sebi govori da je jedno dugo trajanje svega ovoga i što negdje ostavlja traga i na fizičku i psihičku iscrpljenost zasposlenih, a to posljedično ima i negdje uticaj na slabljenje imuniteta zbog svakodnevnih opterećenja", kazao je Ašanin.

Kako je rekao, najveće opterećenje je na specijaliste internih bolesti, anesteziologe, kao i ostale zdravstvene radnike, ali svi oni daju maksimum da se situcija što bolje prevaziđe i da sve funcioniše kako treba. I pored velikog opterećenja koje, prema njegovim riječima, predstavlja, veliki profesionalni izazov za svaki zdravstveni sistem, i veliko psiho-fizičko opterećenje za zdravstvene radnike, uspijevaju da odgovore složenosti trenutka.

"U ovom trenutku imamo duple smjene, kada su u pitanju medicinske sestre koje rade u kovid bolnici. Sama činjenica da je Opšta bolnica Nikšić zbog novinastale situacije, za mjesec dana potrošila godišnje potrebe kiseonika, dovoljno vam govori koji je tu obim posla i kakvi pacijenti, sa kakvom kliničkom slikom, leže u Opštoj bolnici kada je u pitanju kovid", kazao je Ašanin.

Kako je objasnio, zdravstveni radnici Opšte bolnice su napravili interni dogovor, uvažavajući opštu epidemiološku situaciju u Nikšiću i opštinama koje gravitiraju ovoj bolnici, da nema korišćenja godišnjih odmora, kao i da svi ljekari i medicinsko osoblje koji imaju neke hronične bolesti i rizične godine ne šalju u kovid zonu.

"Kako ide vrijeme polako smo počeli da razmišljamo da se svi uključujemo ako bi ovo potrajalo malo duže, bez obzira da li nam je to negdje usko specijalistički blisko. Nadam se da do toga neće doći jer zadnjih dana ima manji priliv pacijenata koji imaju teška stanja. Ono što nam je olakšavajuća okolnost jeste da smo se prije dan-dva dogovorili sa kolegama iz Doma zdravlja da preuzmu dio onih pacijenata kojima se terapija može davati u kućnim uslovima, a koji su do juče terapiju primali u dnevnoj bolnici, što je otprilike jedno 20-30 pacijenata, što je jedno veliko olakšanje, da se rasterete ne samo kapaciteti Opšte bolnice nego i da medicinsko osoblje ima više vremena da se bavi sa pacijentima koji imaju najtežu kliničku sliku", kazao je direktor Opšte bolnice.

Svakoga dana, prema njegovim riječima, na ispomoć im dolazi po jedan infektolog ili specijalista za interne bolesti iz Kliničkog centra.

"Mi kao Opšta bolnica po sistematizaciji imamo dvoje specijalista infektivnih bolesti, nažalost oba su bolesni. Nadam se da će se vrlo brzo oporaviti i vratiti svojim redovnim radnim obavezama, ali do tada ćemo po nekom planu i programu dobijati od Kliničkog centra i drugih ustanova pomoć od strane specijalista tih oblasti", naglasio je Ašanin.

Iako imaju veliko opterećenje što se tiče kovid pacijenata, prema njegovim riječima, u tzv. "čistom" dijelu bolnice sve funkcioniše na najbolji mogući način.

Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), smatra on, već su, kada je Nikšić u pitanju, dale rezultat, pa su tako juče imali nešto preko 20 pacijenata, dok ih je prošle sedmice bilo mnogo više.

Od jula do sada u Opštoj bolnici Nikšić je od kovida liječen 461 pacijent.

"Imam komunikaciju sa jednim većim dijelom ljudi kioji su izašli iz ove ustanove i oni imaju samo riječi hvale na ono što su doživjeli kada je u pitanju medicinsko osoblje u Opštoj bolnici, što mene kao čovjeka i ljekara posebno raduje", istakao je Ašanin.

Prema riječima epidemiologa u nikšićkom Domu zdravlja, Ivone Drašković, i u toj zdravstvenoj ustanovi je primjetan manji broj pregleda.

Drašković
Draškovićfoto: Svetlana Mandić

"Od ponedjeljka do danas imamo manji broj pregleda, oko 30 pacijenata po ljekaru i najvažnije nam je da pacijenti budu lakša klinička slika. Očekujem da za vikend bude skok oboljelih, jer imamo nalaze koji su poslati za Njemačku pa ti rezultati tek treba da stignu. Imamo desetak zdravstvenih radnika u izolaciji, među kojima je jedan ljekar i fizioterapeuti. Oni su svi dobrog zdravstvenog stanja. Jednom broju njih sad se završava period izolacije", kazala je Drašković.

Direktorica Doma zdravlja, Ljiljana Adžić, kazala je da samo pacijenti sa hitnom kliničkom slikom mogu kod specijaliste, da je takva situacija u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, kao i da je najveći teret na izabranim doktorima.

Savjetovalište za bebe, koje nije radilo, počinje sa radom 5. oktobra.

U bolnici u Brezoviku, prema riječima dr Dragice Gudelj, smješteno je 45 pacijenata, koji su stabilnih vitalnih parametara.

Gudelj
Gudeljfoto: Svetlana Mandić

"Imamo četiri medicinske sestre koje su pozitivne i jednog ljekara koji je ozdravio i završio mu se period izolacije", kazala je Gudelj.

Bonus video: