Za stare u domovima još skoro 500 mjesta

Usluga pomoć u kući za sada u 15 opština, 120 geronto domaćica za 1.200 starih

5997 pregleda 0 komentar(a)
Siromaštvo, usamljenost, loše zdravlje i nedostatak brige problemi sa kojima se suočavaju stari, Foto: Shutterstock
Siromaštvo, usamljenost, loše zdravlje i nedostatak brige problemi sa kojima se suočavaju stari, Foto: Shutterstock

Za stare u Crnoj Gori otvara se 270 mjesta u novoformiranom domu u Podgorici, dok će nikšićki moći da primi 208 korisnika.

Direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija “Vijestima” je kazao da je u državnim domovima za stare smješteno 514 korisnika. U JU Domu starih “Grabovac” u Risnu smješteno je 275, u bjelopoljskom domu starih 185, a u pljevaljskom 54. Naglasio je da je, osim postojećih uslova za smještaj starih, planirano otvaranje doma starih u Podgorici i Nikšiću.

“Donijeta je odluka o osnivanju Javne ustanove za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica ‘Nikšić’ i odluke o osnivanju Javne ustanova za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica ‘Podgorica’, kazao je Kuševija, koji je prošle sedmice izabran za vršioca dužnosti direktora podgoričkog Doma.

On je pojasnio da je za rekonstrukciju vojnih objekata, odnosno kompleksa Trebjesa za potrebe doma za odrasla lica sa invaliditetom i stare u Nikšiću izdvojeno 5.178.743,70 eura, od čega donacije čine 2.317.274,70.

Kuševija tvrdi da je izgradnja doma u Podgorici najvredniji projekat Vlade i Uprave javnih radova, koji se nalazi u zahvatu DUP-a “Konik-Stari aerodrom III”, bruto površine 11.225 metara kvadratnih, dok korisna površina objekta iznosi 9.807 kvadrata, vrijednosti 12,5 miliona eura.

“Za izgradnju navedenog objekta doprinos Glavnog grada je 3.500.000 eura i to zemljište tržišne vrijednosti između dva i 2,4 miliona eura (11.225 metara kvadratnih put 180 do 220 eura), naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu 877.637 eura, izgradnja trafostanice sa 10kv kablom, kao i pristupne saobraćajnice vrijednosti 395.985,73 eura”, istakao je. Kuševija je čestitao Međunarodni dan starijih osoba, koji je obilježen juče. On je naglasio da se u prethodnom periodu radilo na povećanju kapaciteta za smještaj starih lica u Crnoj Gori.

Kazao je da se Vlada opredijelila za jasno strateško planiranje sa ciljem unapređenja položaja starih osoba u oblasti socijalne zaštite.

“U tom cilju donijeta je Strategija razvoja sistema unapređenja položaja starijih za period od 2018. do 2022. godine, koja ima za cilj da stvori ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje, putem institucionalnih i društvenih mehanizama kojima se podržavaju potencijali starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba”, navodi se u čestitki. Govoreći o pomoći u kućama za stara lica, Kuševija je rekao da je ova usluga uspostavljena u opštinama Bijelo Polje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Petnjica, Plav, Gusinje, Rožaje i prijestonici Cetinje. Angažovano je 120 geronto domaćica za oko 1.200 korisnika, a za ovu uslugu se iz budžeta godišnje izdvaja 295.300 eura. Kuševija je rekao da je uspostavljeno 12 dnevnih boravaka za stare u devet opština – dva u Danilovgradu, tri u Nikšiću, po jedan u Mojkovcu, Plavu, Bijelom Polju, Rožajama, Cetinju, Petnjici i Kotoru (Risnu). Za finansiranje ove usluge u ovoj godini izdvojeno je 159.466,39 eura.

Iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) saopšteno je da je ta organizacija okupila značajne partnere koji će odgovarati na pitanja starijih, kako bi im se omogućilo da borave kod kuće i ne izlažu se riziku, ali da budu uključeni u sve relevantne teme.

“Tako će u periodu od 1. do 7. oktobra, CKCG svakodnevno na svojim drušvenim mrežama objavljivati kratke video zapise putem kojih će se starijima obraćati predstavnici relevantnih subjekata koji će ih informisati o postojećim uslugama podrške za starije, uticaju epidemiološke situacije na njihovo funkcionisanje, nasilju nad starijima, kako pružiti prvu pomoć sebi i drugima, brojnim pravnim pitanjima, kao i preporukama za fizičke aktivnosti koje se mogu izvoditi u kućnim uslovima”, saopšteno je.

Iz CKCG su pozvali mlađe generacije da se ove godine više nego ranije uključe u obilježavanje 1. oktobra, tako što će informacije prenositi starijim članovima porodice, prijateljima, komšijama...

U opštinskim organizacijama CKCG će se realizovati redovne aktivnosti, a tamo gdje uslovi budu dozvoljavali korisnicima programa podrške će se podijeliti simbolični pokloni, kao i brošure zdravog starenja sa preporukama za zdravu ishranu i fizičke aktivnosti.

Problemi su siromaštvo i loše zdravlje

Iz CKCG su poručili da je Međunarodni dan starijih osoba uvijek i prilika da se istaknu rezultati rada, ali i ukaže na velike potrebe i probleme sa kojima se suočavaju. To su siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige.

“U proteklih pet mjeseci Crveni krst realizovao je projekat Zdravo starenje u okviru kojeg je u 6 opština za oko 300 starijih osoba iz udaljenih sela i grada obezbijeđena posjeta ljekara i opšta kontrola zdravstvenog stanja. Uz redovnu brigu o zdravlju starijih, opštinske organizacije edukovale su i mlađe generacije o tome kako zdravo stariti. Ova tema će u narednih 10 godina biti u posebnom fokusu na globalnom nivou, ističući odgovornost svakog pojedinca da svojim djelovanjem i zdravim navikama oblikuje zdraviju budućnost u kojoj će zadržati funkcionalnu sposobnost”, saopšteno je iz CKCG.

Starima dijelili maske i mjerili šećer i krvni pritisak

U okviru projekta “Dnevni centar za starije osobe”, juče je u Caritasu Barske nadbiskupije obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Korisnici Caritasa su se okupili u dnevnom boravku, kako bi učestvovali u kreativnim radionicama, a potom nastavili druženje uz napravljene poslastice.

Caritas Barske nadbiskupije je postavio info štand, gdje su se dijelili informativno edukativni flajeri, kao i zaštitne maske, kako bi se podigla svijest ljudi da se stari moraju paziti. Svim prisutnima na štandu se mjerio šećer i pritisak.

Bonus video: