Pljevlja: Za pet eura čitaj do mile volje

Biblioteka je ove godine uvela elektronsko evidentiranje korisnika, odnosno pozajmljivanje i vraćanje knjiga
281 pregleda 2 komentar(a)
Pljvaljska biblioteka, Foto: Goran Malidžan
Pljvaljska biblioteka, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.01.2018. 16:57h

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ u Pljevljima počela je upis novih članova.

Kao i prethodnih godina, članarina je 5 eura.

Tokom godine knjižni fond uvećan je za 1.872 knjige, od čega je na sajmovima u Beogradu i Podgorici i redovnom kupovinom kupljeno 674 knjige, a dobijeno 1.198, rečeno je “Vijestima”.

Biblioteka je ove godine uvela elektronsko evidentiranje korisnika, odnosno pozajmljivanje i vraćanje knjiga. Na odjeljenju za odrasle prošle godine bilo je učlanjeno 284 korisnika, a pozajmljeno je ukupno 2.125 knjiga. Na odjeljenu za djecu bilo je 585 korisnika, a izdato je 4.250 knjiga.

Biblioteka je lani imala najviše korisnika od 2007. godine kada je bilo učlanjeno 390 članova, ali znatno manje nego prije dvadesetak godina. Dok je bila smještena u Domu kulture 2000. godine, Biblioteka je imala 2.092 korisnika. Kada se preselila 2007. u prostorije nekadašnje Vojne fabrike imala je 869 korisnika, a od 2007. do 2016. broj korisnika se kretao od 500 do 600.

Direktorica Biblioteke Đina Bajčeta ranije je kazala da je glavni razlog zbog kojeg je došlo do naglog pada broja korisnika veliku udaljenost Biblioteke od centra grada, kao i sve češće korišćenje drugih, savremenih, informacionih sredstava.

Biblioteka je 2007. godine, kada je počelo renoviranje zgrade iz svog prostora u pljevaljskom Domu kulture izmještena u upravnu zgradu preduzeća Optel- Vektra na periferiji.

“Uslovi za rad nijesu na prethodnom nivou, pozajmna odjeljenja su potpuno nezagrijana, kao i čitaonica koja se ne može koristiti zbog hladnoće u zimskom periodu. Prijatan ambijent i veliki broj raznovrsne stručne literature u čitaonici je najviše iskorišćen u ljetnjim mjesecima kada dođu studenti“, rekla je Bajčeta.

Među korisnicima, najbrojnija su djeca, nezaposleni i penzioneri.

Bonus video: