Poreska traži uvođenje stečaja u Komunalnom u Pljevljima

Radnici štrajkuju već 41 dan, duguje im se 17 zarada i nije im ispunjen nijedan zahtjev

8628 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Komunalnih usluga u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Komunalnih usluga u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Poreska uprava zatražila je uvođenje stečaja u pljevaljsko opštinsko preduzeće Komunalne usluge, a ročište na kome će se to odlučiti zakazano je za 23. oktobar u Privrednom sudu u Podgorici.

Uvođenje stečaja Poreska uprava je tražila zbog nagomilanog duga i nepoštovanja reprograma poreskih obaveza.

Preduzeće Komunalne usluge nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima, a zaposleni u tom kolektivu od 19. avgusta su u štrajku jer im se duguje 17 zarada. Posljednju platu primili su u aprilu ove za jun prošle godine.

Preduzeće Komunalne usluge obavlja usluge sahranjivanja na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge i brine o skloništu za napuštene životinje.

Predsjednik Sindikalne organizacije Komunanih usluga Vukadin Šjukić kazao je da su dobili informaciju u Poreskoj upravi u Pljevljima da je još 19. januara pokrenuta inicijativa za uvođenje stečaja u to preduzeće, ali da nisu mogli da dobiju informaciju ko je to tražio.

Šljukić je kazao i da je policija na njihov zahtjev počela provjeru poslovanje bivšeg menadžmenta preduzeća kojeg radnici optužuju za tešku situaciju u kojoj se firma nalazi.

Radnici tvrde da su im redovno od plate odbijane rate po raznim osnovama, ali da prethodno rukovodstvo preduzeća nije novac uplaćivalo firmama kojima su radnici dužni.

Opština je do sada uplatila tri puta po pet hiljada eura po osnovu pomoći zaposlenima u Komunalnim uslugama, a danas bi trebalo da uplati dodatnih pet hiljada.

Radnici bi danas na sastanku sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem trebalo da razgovaraju o sudbini preduzeća u kojem trenutno radi 48 radnika. Iako su već 41 dan u štrajku zaposleni u Komunalnim uslugama u štrajku do danas nijedan od njihovih glavnih zahtjeva koje su dostavili lokalnoj upravi nije ispunjen.

Zahtijevaju i da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama. Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade od 17 koliko se duguju zaposlenima u ovom kolektivu.

Radnici traže da se poštuje i Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa isplate otpremnine. Traže da se preduzeću da dodatnih sto dana kako bi izašlo iz sadašnjih problema, dajući punu podršku sadašnjem direktoru Dragiši Džariću.

Bonus video: