Savjet čestitao Dan unutrašnjih poslova: Policijski službenici djelovali objektivno iako su bili izloženi pritisku

"U takvim situacijama registrovani su i pojedinačni primjeri prekoračenja ovlašćenja i neprofesionalnog postupanja koje je Savjet za građansku kontrolu rada policije, gotovo prvi, registrovao i odlučno osudio", navodi se u čestitki Savjeta

7593 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije je čestitao Dan unutrašnjih poslova svim službenicima Uprave policije, Sindikatu Uprave policije, direktoru i rukovodstvu Uprave policije i Ministru unutrašnjih poslova navodeći da su policijski službenici u ovoj godini intezivno primjenjivali ovlašćenja u osjetljivim društvenim i političkim prilikama pokazujući posvećenost primjeni zakona i odgovornost za zaštitu ljudskih prava.

"Policijski službenici su, posebno kod održavanja litija i političko-vjerskih skupova protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, djelovali suzdržano, neutralno i objektivno, iako su bili izloženi neprimjerenim reakcijama i svojevrsnom propagandno-psihološkom pritisku. U takvim situacijama registrovani su i pojedinačni primjeri prekoračenja ovlašćenja i neprofesionalnog postupanja koje je Savjet za građansku kontrolu rada policije, gotovo prvi, registrovao i odlučno osudio", navodi se u čestitki Savjeta.

Kako su kazali, i pored političkih i drugih pokušaja da se ti slučajevi preuveličaju i dovedu u ravan sa postojanjem sistemske torture, jednako je neprihvatljivo da se oni potcjenjuju i minimiziraju.

"Nedopustivo je da legitimne aktivnosti policijskih službenika budu kompromitvane upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude. Zato građanski nadzor koristi praznični dan policije da afirmiše etičke vrijednosti policije i ukaže da poštovanje ljudskih prava mora biti osnovno pravilo policijskog postupanja. Proteklih godina preduzeti su ozbiljni napori i ostvareni dobri rezultati da se suzbije kultura policijskog zlostavljanja. Zato je od ključne važnosti da se ostvareni napredak i policijski kredibilitet ne dovedu u pitanje i da se spriječi i sankcioniše svaki mogući pokušaj prikrivanja identiteta policijskih službenika koji nijesu profesionalno postupali", zaključuju i Savjeta za građansku kontrolu rada policije.