Crna Gora prva u Evropi po broju zaraženih: Nema opravdanja za ovoliki broj oboljelih

Profesor Novica Vujošević smatra da je broj inficiranih najmanje tri puta veći u odnosu na registrovani broj

69491 pregleda 727 reakcija 142 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2020. 13:26h

Crna Gora je na prvom mjestu u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Podaci evropskih statistčkih centara od kraja septembra, pokazuju da Crna Gora, sa stopom od oko 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima navjeću stopu oboljelih u Evropi.

Slijedi Jermenija, dok je Španija na trećem mjestu među 45 evropskih zemalja.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, za “Vijesti” je ocijenio da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, smatra Vujošević.

Vujošević: Bez velikog opravdanja Crna Gora prolazi lošije u odnosu na druge zemlj
Vujošević: Bez velikog opravdanja Crna Gora prolazi lošije u odnosu na druge zemljfoto: RTCG

On je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, kazao da procjenjuje da je zaraženih najmanje tri puta više u odnosu na registrovani broj.

Objasnio je da oko 80 odsto inficiranih novim koronavirusom nema tešku kliničku sliku, pojedini se nisu javljali ljekaru, kao i da postoje i oni bez simptoma, koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

“To što ih zdravstvena služba ne registruje, nije služba kriva. Asimptomatske osobe ne znaju da su zaražene, ali ako prenesu virus, možete dobiti i najtežu formu”, kazao je Vujošević.

U Njemačkoj otkriveno još 573 inficiranih

Novi koronavirus otkriven je juče kod 130 osoba, a pristigli su i rezultati iz Njemačke, koji pokazuju da je, među 1.300 uzorkovanih, 573 pozitivnih na kovid-19.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su juče analizirana 462 uzoraka i da je 51 pozitivni iz Podgorice, 32 iz Nikšića, a 19 iz Berana. Devet novih slučajeva je u Pljevljima, osam na Cetinju, tri u Plavu, po dva u Bijelom Polju, Budvi i Herceg Novom, a po jedan u Kolašinu i Gusinju.

Iz IJZ su istakli da je juče završena i statistička obrada rezultata uzoraka koji su poslati na laboratorijsku obradu u Njemačku i da je među njima 573 novopozitivna slučaja, koji su uzorkovani u periodu između 26. i 29. septembra.

Tako je 26. septembra bilo još 73 pozitivnih, narednog dana 167, dok je 28. septembra registrovano 207 inficiranih, a 29. septembra još 126.

Kada je riječ o pozitivnim slučajevima koji su laboratorijski obrađeni u Njemačkoj, 201 novoinficirani je iz Nikšića, 179 iz Podgorice, 53 iz Pljevalja, 42 iz Rožaja, 26 iz Bijelog Polja, 21 iz Ulcinja. Iz Bara je 14 slučajeva, Cetinja 10, Budve devet, Kolašina sedam, Berana pet i Tivta i Herceg Novog po tri.

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3900”. Od početka godine novim koronavirusom inficiralo se 11.690 osoba.

Preminule dvije osobe, na liječenju 288 pacijenata

Od kovida-19 juče su preminule dvije osobe, liječene u Kliničkom centru (KC) i Opštoj bolnici Berane. Iz IJZ je saopšteno da su preminuli iz Podgorice i Plava, rođeni 1939. i 1941. godine.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 163, a od početka godine 172.

U crnogorskim bolnicama juče je bilo hospitalizovano 288 osoba.

U KC-u i beranskoj bolnici juče su na liječenju bila po 54 pacijenta. Iz KC-a je saopšteno da je 24 životno ugroženih.

“Tri pacijenta su intubirana i priključena na mehaničku ventilaciju, osam je na neinvazivnoj ventilaciji, dok je njih trinaest na visokim protocima kiseoničke potpore”, piše u saopštenju.

Iz beranske bolnice su kazali da je među hospitalizovanima jedno dijete, kao i da sedam pacijenata ima tešku kliničku sliku.

Za mjesec potrošili godišnje potrebe kiseonika

U Opštoj bolnici Nikšić juče se liječilo 75 pacijenata, od kojih je osam životno ugroženo i nalaze se na jedinici intenzivnog liječenja. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri na neinvanzivnoj ventilaciji.

Direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin, rekao je da je na kovid pozitivno i pet ljekara, 17 medicinskih sestara i tri zaposlena u tehničkoj službi.

“To samo po sebi govori da je jedno dugo trajanje svega ovoga i što negdje ostavlja traga i na fizičku i psihičku iscrpljenost zasposlenih, a to posledično ima i negdje uticaj na slabljenje imuniteta zbog svakodnevnih opterećenja“, kazao je Ašanin.

On je rekao da sama činjenica da je Opšta bolnica Nikšić zbog novonastale situacije za mjesec potrošila godišnje potrebe kiseonika, dovoljno govori koji je obim posla i kakvi pacijenti, sa kakvom kliničkom slikom, leže u toj ustanovi.

Nove mjere NKT-a, smatra on, već su, kada je Nikšić u pitanju, dale rezultat. Epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja Ivona Drašković, istakla je da je i u toj zdravstvenoj ustanovi primjetan manji broj pregleda.

“Očekujem da za vikend bude skok oboljelih, jer imamo nalaze koji su poslati za Njemačku pa ti rezultati tek treba da stignu”.

Direktorica Doma zdravlja Ljiljana Adžić, kazala je da samo pacijenti sa hitnom kliničkom slikom mogu kod specijalista, da je takva situacija u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, kao i da je najveći teret na izabranim doktorima. Savjetovalište za bebe, koje nije radilo, počinje sa radom 5. oktobra.

Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik Dragica Gudelj, kazala je da je hospitalizovano 45 pacijenata, koji su stabilnih vitalnih parametara.

Prije škole obavezan doručak ili ručak

Prije odlaska u školu djeca obavezno treba da doručkuju ili ručaju, a za dobar imunitet važno je da ishrana bude balansirana, da piju mlijeko, jogurt, jedu integralne žitarice, mladi sir, kvalitetno meso, jaja, ribu, sezonsko voće i povrće, sjemenke i jezgrasto voće.

To je, u izjavi za PR Centar, kazala specijalista higijene u IJZ Zorica Đorđević.

„Doručak je nezamjenjiv i u zavisnosti od želja i potreba djeteta, roditelji mogu da organizuju taj obrok. Za djecu koja idu poslijepodne u školu, značajno je da ručak bude prije škole. Trebalo bi da ručak bude kuvani obrok, koji će sadržati meso ili ribu, sa povrćem, supica sa dodatkom hljeba, krompira ili neke druge žitarice. To treba da bude balansirani obrok i onda djeca nemaju potrebu za obrokom u školi“, kazala je Đorđević.

Ona je istakla da je najbolje piće za djecu voda.

Preporuka je da se u ishrani djece koriste namirnice koje su sezonske i u periodu kada prispijevaju cijena im je najprihvatljivija.

Bonus video: