Tužioci da pročešljaju i dokumenta FPN-a

Bošnjak dostavila podgoričkom tužilaštvu nova saznanja i dokaze o dešavanjima na UCG

24234 pregleda 230 reakcija 8 komentar(a)
Zgrada Pravnog i Fakulteta političkih nauka, Foto: Boris Pejović
Zgrada Pravnog i Fakulteta političkih nauka, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak dostavila je podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu dodatna saznanja i, kako tvrdi, dokaze u vezi sa mogućom korupcijom na Univerzitetu Crne Gore.

“Vijesti” saznaju da je Bošnjak, nakon konsultacija sa kolegama sa Fakulteta političkih nauka, sugerisala tužiocima da izvrše uvid u dokumentaciju i službenu evidenciju te ustanove, a u vezi sa polaganjem ispita pred komisijom, nakon žalbi određenog broja studenata na profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića.

Poslanica DF, precizirala je da je nakon žalbi studenata Mujoviću prekinut angažman na FPN.

“Vijesti” su nedavno objavile, podgoričko tužilaštvo istražuje tvrdnje poslanika da na Univerzitetu Crne Gore ima korupcije i da se na pojedinim fakultetima trguje ispitima.

Istragu je tražio rektor Univerziteta Danilo Nikolić. Svoje tvrdnje su pred tužiocima do sada obrazložili Bošnjak i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Bošnjak je, prema nezvaničnim informacijama, dostavila dodatna saznanja i najavila da će to i ubuduće činiti.

Poslanica DF-a je tužioce obavijestila i da, u cilju prikupljanja dokaza, mogu na FPN-u izvršiti i uvid u dokumentaciju žalbenog postupka u vezi sa žalbama povodom navodnog seksualnog uznemiravanja studentkinja, a za šta su svojevremno takođe optužile profesora Mujovića.

Bošnjak je tužioce još usmjerila i na Rektorat UCG i dokumentaciju u vezi sa postupkom sprovedenim protiv Mujovića pred Sudom časti.

“Takođe sam u saznanju, jer mi se ljudi stalno javljaju, da je Ranko Mujović troškove sopstvenih sudskih postupaka plaćao sa računa Pravnog fakulteta dok je bio dekan, a očekujem da mi to potkrijepe i konkretnim dokazima”, navodi se u dopisu koji je Bošnjak dostavila tužilaštvu.

Studenti Fakulteta političkih nauka su u ljeto 2017. optužili profesora Mujovića za “neetičko ponašanje” i tada su tvrdili da u Studentskoj službi FPN “postoje pritužbe protiv Mujovića i za seksualno uznemiravanje pojedinih koleginica”. Tadašnja uprava FPN je Mujoviću, koji je bio angažovan na predmetu međunarodno pravo, otkazala angažman. Studenti su polagali pred komisijom i većina je položila.

Vijeće FPN je svu dokumentaciju proslijedilo Sudu časti UCG.

Proces pred tim organom UCG je završen dvije godine kasnije, u septembru 2019, a Sud časti je donio odluku da Mujović nije povrijedio akademsku etiku. Ovo nijesu prve pritužbe na profesora Mujovića.

Bivša specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je 2010. provjeravala anonimnu prijavu protiv Mujovića zbog korupcije i zloupotrebe položaja, koja je na kraju, kako su tvrdili iz tužilaštva, odbačena zbog nedostatka dokaza.

Tužilaštvo će, kako je ranije “Vijestima” kazala Bošnjak, istražiti i da li je Mujović uzimao mito tokom polaganja ispita.

Rektorat UCG je od Vrhovnog državnog tužilaštva tražio da se ispitaju navodi o mitu i korupciji na UCG, a na koje su upozorili poslanici tokom skupštinskog zasjedanja 22. juna.

“…Upravo cijeneći javno izgovorene riječi poslanika, koje impliciraju postojanje krivičnog djela, Univerzitet je pozvao nadležno tužilaštvo da navode do detalja ispita. Kako je Univerzitet institucija od važnog društvenog interesa koja zakonske propise striktno primjenjuje, svaki mogući nagovještaj koruptivnih radnji uvijek će biti procesuiran jer i na taj način Univerzitet daje primjer budućim akademskim građanima zbog kojih i postoji”, ranije su odgovorili “Vijestima” iz Rektorata.

Bonus video: