Nikšićki ugostitelji traže pomoć od Opštine i Ministarstva: "Korona zemljotres" urušio firme, nanio štetu...

Kako se navodi u saopštenju za javnost, imali su maksimum razumijevanja i strpljenja nadajući se povoljnijoj situaciji, ali su njihovi skromni resursi već odavno iscrpljeni

5800 pregleda 16 komentar(a)
Nikšićki ugostotelji na protestu 28.septembra, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki ugostotelji na protestu 28.septembra, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki ugostitelji pozvali su Opštinu Nikšić i Ministarstvo ekonomije da im pomognu jer nijesu u mogućnosti da samostalno prevaziđu "korona zemljotres koji je urušio naše firme i poslovanje istih, nanio nemjerljivu finansijsku štetu", kako njima, tako kao i ljudima i djelatnostima koje su povezane sa njima.

To je poručeno sa sinoć održanog sastanka kome je prisustvovalo 20-ak ugostitelja koji su odlučili da formiraju Udruženje i pozvali i ostale kolege iz Nikšića da im se priključe.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, imali su maksimum razumijevanja i strpljenja nadajući se povoljnijoj situaciji, ali su njihovi skromni resursi već odavno iscrpljeni.

"Imajući u vidu mjere koje se odnose na ugostiteljstvo, duboko zabrinuti i uvjereni da i poslije ovog perioda od 14 dana nećemo biti u mogućnosti da počnemo sa obavljanjem djelatnosti, iz razloga što ne vidimo nikakvu finansijsku svrhu niti likvidnost takvog načina poslovanja u Opštini Nikšić kojoj plaćamo najskuplju cijenu zakupa terase po metru kvadratnom, najkraćem dozvoljenom radnom vremenu, do 23h, turističkoj sezoni koju je Opština proračunala da traje od 1.5.-1.10., limitatorima buke koji ne dozvoljavaju održavanje događaja, taksi za pristup komercijalnim putevima, članstvu u turističkoj organizaciji od koje nema koristi", piše u saopštenju koje je u ime ugostitelja potpisao Ratko Janjić.

Nikšićki ugostitelji ističu da od državnih organa nikad nijesu tražili nikakvu pomoć iako svi zajedno nose veliki teret čuvanja socijalnog mira i zapošljavaju veliki broj ljudi.

"Prvi put kad smo zatražili samo razumjevanje za našu situaciju dobili smo jedno veliko ništa. Pozivamo NKT da sudbina naših firmi, radnika i svih povezanih lica i djelatnosti nije na on/off dugme svakih 14 dana i da dobro razmisle o socijalnom miru u gradu pod Trebjesom", poručili su ugostitelji.

Istakli su da su protestom, koji je u gradu pod Trebjesom organizovan 28. septembra, imali namjeru da ukažu na aktuelne probleme u kojima se nalaze već šest mjeseci, kao i na mnoštvo nejasnoća i nelogičnosti u postupanju nadležnih organa za sve vrijeme od početka pandemije pa do danas.

"Pošto su se u zadnjih nekoliko dana pojavile brojne implikacije i neutemeljene optužbe na naš račun, u smislu naše neodgovornosti kao i ’doprinosa' u pogoršanju zdravstvene situacije u zemlji, željeli smo dati zajedničku izjavu da se jednoglasno ograđujemo od bilo kakve namjere, kao i same pomisli, da na bilo koji način otežavamo već dovoljno tešku situaciju. Kao i svaki normalni čovjek, smatramo da je život i zdravlje naših sugrađana najveći kapital, što smo i pokazali u prethodnom periodu maksimalno poštujući sve mjere i preporuke koje su tražene od nas, što se može posvjedočiti vrlo čestim inspekcijskim kontrolama u našim lokalima koje su prošle bez ikakvih sankcija", zaključili su nikšićki ugostitelji.

Bonus video: