Golubović: Komunalno u Pljevljima definitivno ide u stečaj

Opština juče uplatila 5.000 eura na ime pomoći radnicima, do 10. oktobra uplatiće još toliko

3991 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Komunalnih usluga u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Komunalnih usluga u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

U opštinsko komunalno preduzeće definitivno će biti uveden stečaj 26. oktobra zbog neizmirenih poreskih dugovanja.

To je radnicima juče saopštio predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović koji je razgovarao sa predstavnicima zaposlenih.

Radnici Komunalnih usluga od 19. avgusta štrajkuju zbog 17 neizmirenih zarada i neizvjesne sudbine preduzeća.

Predsjednik sindikalne organizacije Vukadin Šljukić, kazao je “Vijestima” da je Opština juče uplatila pet hiljada eura na ime pomoći radnicima i da je najavio da će do 10.oktobra uplatiti još pet hiljada eura.

Ovo je četvrti put da Opština Pljevlja izdvaja po pet hiljada eura na ime pomoći zaposlenima u Komunalnim uslugama.

Poreska uprava zatražila je uvođenje stečaja u preduzeće Komunalne usluge, zbog nagomilanog duga i nepoštovanja reprograma poreskih obaveza.

Šljukić je kazao da su dobili informaciju da će stečajni upravnik biti Radojica Grba koji je juče, kako tvrdi, boravio u upravi preduzeća.

Preduzeće Komunalne usluge nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima - posljednju platu primili su u aprilu 2020. godine za jun prošle godine. Šljukić je kazao i da je policija na njihov zahtjev počela provjeru poslovanja bivšeg menadžmenta preduzeća kojeg radnici optužuju za tešku situaciju u kojoj se firma nalazi.

Iako su već 43 dana u štrajku, zaposlenima u Komunalnim uslugama do danas nijedan od glavnih zahtjeva koje su dostavili lokalnoj upravi nije ispunjen.

Radnici su zahtijevali i da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama. Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade.

Radnici traže da se ispoštuje i Zakon o optimizaciji radnih mjesta. Takođe i da se zaposlenima, koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa, isplate otpremnine.

Bonus video: